Πολιτισμός

Κατάμεστη η αίθουσα στην παρουσίαση της 3ης ποιητικής συλλογής του Ηλία Καλλέ

Παρουσιάστηκε χθες στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» η τρίτη κατά σειρά ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε ο Ηλίας Καλλές. Κατάμεστη η αίθουσα από δεκάδες κόσμου, που έσπευσε στο κάλεσμα του δημιουργού για τα «Αφουγκράσματα», όπως τιτλοφορείται η τελευταία δουλειά του Αλμυριώτη ποιητή.
Αφιερωμένα στη σύζυγό του, Μυρσίνη, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια, είναι τα 51 συνολικά ποιήματα που συμπεριλήφθηκαν από τον Ηλία Καλλέ στη συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Δόντι». «Κάθε ποίημα αντικατοπτρίζει έντονα τα βιώματα διάφορων φάσεων της ζωής του ποιητή», σχολίασε ο φιλόλογος Θεοδόσης Τζιαφέτας. Στη συνέχεια δε ο παλιός συνάδελφος του λογοτέχνη στο πρώην Κλασικό Λύκειο Βόλου, πρόσθεσε: «Διατρέχοντας τη συλλογή αποκομίζεις την αίσθηση ότι ο Ηλίας Καλλές έζησε μέσα στα θέματά του. Έχει «ποτίσει» τον κήπο τους. Γι’ αυτό όλα τα ποιήματα ρέουν και αναβλύζουν σαν πίνακες από πηγή αυθεντική, καλώντας τους αναγνώστες να λάβουν μέρος».

Η πρόεδρος των αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άρτεμις Χατζηγεωργίου Κουτσούκου, η οποία επίσης στο παρελθόν συνυπήρξε με τον Ηλία Καλλέ υπό την ίδια σχολική στέγη στο Κλασικό, δεν έκρυψε τη συγκίνησή της προλογίζοντας το έργο του ποιητή. «Από τα φοιτητικά, ακόμη, χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία. Τόσο με τον πεζό, όσο και με τον ποιητικό λόγο, αποσπώντας μάλιστα αρκετά βραβεία και επαίνους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έπειτα μίλησε με επαινετικό ύφος για τα «Αφουγκράσματα», λέγοντας: «Ξεφυλλίζοντας τα «Αφουγκράσματα», τρύπωσε στην καρδιά μου η ελπίδα. Διότι στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, με τα αδιέξοδα, τις απογοητεύσεις, την κρίση αξιών και τα απατηλά όνειρα, μετρά η πίστη στον εαυτό μας και την ίδια τη ζωή». Έκλεισε δε με την προτροπή στον Καλλέ να «συνεχίσει τα ποιητικά πετάγματα, που μας δίνουν ελπίδα». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων από τη θυγατέρα του δημιουργού, Γιούλη Καλλέ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το