Τοπικά

Οι καταλήψεις της Πρυτανείας μπλοκάρουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

“Φοβάμαι ότι αν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, ειδικά για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, περιμένουμε έως τις 12 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η τακτική τριήμερη Σύνοδος των Πρυτάνεων, θα είναι πολύ αργά”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος, μετά την άγονη έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το περασμένο Σάββατο, στην οποία δεν παρέστη ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να παραταθεί η εκκρεμότητα για σειρά σημαντικών θεμάτων.
Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τις καταλήψεις της Πρυτανείας να βρίσκονται σε εξέλιξη, τα προβλήματα είναι πολλά. Σήμερα ο κ. Πετράκος θα έχει νέα συνάντηση με τους καταληψίες φοιτητές σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή η λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο, για χρονικό διάστημα ενός έτους, αφού το προηγούμενο διάστημα διενεργήθηκε μικρός διαγωνισμός που αφορούσε την ανάθεση του έργου με τρίμηνη σύμβαση.
Οι αποφάσεις που έλαβαν οι πρυτάνεις:
1. Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων η σύνοδος διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014. Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.
Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.
2. Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
3. Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.
Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
4. Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το