Τοπικά

Κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βόλου από συμβασιούχους (photos)

Σε κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου Βόλου προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ με τους συμβασιούχους ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται διαμαρτυρία στην Αθήνα. Σήμερα το μεσημέρι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην γίνει αποκομιδή απορριμμάτων.

Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στους ΟΤΑ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα των συμβασιούχων και ζητεί να ψηφιστεί τώρα τροπολογία για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ειδικότερα ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει την απόφαση κυβέρνησης και Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά αντισυνταγματικό και προσθέτουν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων άλλες 15.000 συμβασιούχους στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ. Η απόφαση είναι σαφής όσο και αν σπέρνουν τον εφησυχασμό διάφορα συμφέροντα και παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ ουσιαστικά προτείνει στους δημάρχους να προχωρήσουν σε προσλήψεις 2μηνων, απολύοντας και οδηγώντας στην απόγνωση 15.000 εργαζόμενους με τις οικογένειές τους.
Ήδη η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θεωρεί τους δημάρχους που απέλυσαν τους συμβασιούχους δικαιωμένους (!). Είναι φανερό ότι κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θέλουν να παραδώσουν την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει για τους συμβασιούχους:

“Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά των χιλιάδων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας αντισυνταγματικό και τους απολύουν, αφού απαγορεύει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για πάνω από 8 μήνες!
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλά μόνο για πληρωμή των δεδουλευμένων και προτείνει στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις “δυνατότητες” που δίνει το υφιστάμενο αντιλαϊκό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που θα προκαλέσουν οι απολύσεις. Πρακτικά προτείνει στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, αφού η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στηρίζονται αποκλειστικά στους συναδέλφους συμβασιούχους.
Καθόλου τυχαία και η χρονική στιγμή της απόφασης: Έπειτα από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε έτσι οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να εισβάλλουν χωρίς εμπόδια σε δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, κλπ.).
Απαιτούμε τώρα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καλούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Προτείνουμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιου Βόλου για να συζητήσει το παραπάνω θέμα και να αποφασίσει τη στήριξη των συμβασιούχων.”, τονίζει η παράταξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απαιτεί από την κυβέρνηση να φέρει αμέσως στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν συνδικάτα και επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Στηρίζει αυτό το αίτημα και τον αγώνα των εργαζομένων που τους ετοιμάζουν απόλυση. Με τον αγώνα αυτό και την αλληλεγγύη όλων μας, μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.
“Δεν ξεχνάμε ότι και οι περισσότεροι από μας, ως συμβασιούχοι ξεκινήσαμε πριν μονιμοποιηθούμε. Ο αγώνας είναι κοινός γιατί και στα πανεπιστήμια κάνουν θραύση οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με την πανσπερμία συμβάσεων με χαμηλές αποδοχές και χωρίς δικαιώματα. Ένας εργασιακός μεσαίωνας με εργαζόμενους στην ομηρία και στην ανασφάλεια, φτηνούς και ευέλικτους για τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Όλοι μαζί ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, από το δικαίωμα για ζωή με αξιοπρέπεια.
Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, αλλά αυτοί που το καταπατούν.
Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων να μην προχωρήσουν σε καμία απόλυση συμβασιούχων και να στηρίξουν το αίτημά τους για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το