Τοπικά

Κατάληψη φοιτητών στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στον Βόλο

Στην κατάληψη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, προχώρησαν από χθες οι φοιτητές μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Οι φοιτητές κάνουν λόγο για ένα από τα πιο εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών και γι’ αυτό ζητούν μεταξύ άλλων κατάργηση αλυσίδων και κύκλων μαθημάτων, ενώ αντιδρούν και στο όριο δήλωσης 14 μαθημάτων ανά έτος.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε προχθές και η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα.
Στην απόφασή τους οι φοιτητές αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «Ως φοιτητές του τμήματος ΗΜΜΥ Βόλου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα από τα πιο εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών. Η ίδια του η δομή (ανούσιες αλυσίδες, κύκλοι), αλλά και οι συνεχείς αλλαγές του (προσθήκη νέων προαπαιτούμενων) δυσκολεύουν τις σπουδές μας και βάζουν εμπόδια στην απόκτηση πτυχίου. Σε αυτό έρχονται να συμβάλουν και οι αποφάσεις ορισμένων καθηγητών να βάζουν όλο και περισσότερες προϋποθέσεις (υποχρεωτικές πρόοδοι, τεστ και εργασίες) για την επιτυχία των φοιτητών στα μαθήματά τους, αλλά και όρια συμμετεχόντων (ακαδημαϊκή γραφή). Επιπλέον υπάρχει και το όριο δήλωσης 14 μαθημάτων ανά έτος, το οποίο ενισχύει τη δυσκολία αυτής της κατάστασης.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι μια καθημερινότητα με μηδενικό ελεύθερο χρόνο, στην οποία τρέχουμε να προλάβουμε προθεσμίες μαθημάτων, με συνεχή άγχος και πίεση, με υπερβολικό φόρτο εργασίας που ωθούν συντριπτικό ποσοστό φοιτητών να αλλάξουν σχολή ή ακόμα και να παρατήσουν τις σπουδές τους. Αυτοί οι εξαντλητικοί ρυθμοί σπουδών, αποσκοπούν να δημιουργήσουν πειθήνιους φοιτητές, ανήμπορους να αντιδράσουν στις εξελίξεις και να σηκώσουν κεφάλι. Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί δέκτες των αποφάσεων μιας μειοψηφίας που θα παίζει με τις ζωές και το μέλλον μας, αλλά πρέπει να παλεύουμε για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, χωρίς κύκλους και αλυσίδες, υποχρεωτικές προόδους και εργασίες».
Οι φοιτητές απαιτούν τα εξής: Κατάργηση αλυσίδων, κύκλων και ορίων συμμετεχόντων, Όχι στο όριο δήλωσης 14 μαθημάτων ανά έτος, Δυνατότητα επιτυχίας στα μαθήματα μόνο με τελική εξέταση, Όχι στις υποχρεωτικές προόδους, εργασίες και τεστ. Τέλος της εντατικοποίησης.
Οι φοιτητές θα αναμένεται να πραγματοποιήσουν μαζική παρέμβαση στην επόμενη γενική συνέλευση του τμήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το