Τοπικά

Κατάληψη από μέλη της Επιτροπής Πολιτών στο γραφείο της Δωροθέας Κολυνδρίνη – Επέμβαση από την αστυνομία

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου μέλη της Επιτροπής Πολιτών πραγματοποίησαν νέα διαμαρτυρία για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ και  ζήτησαν να επικοινωνήσουν με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη που όμως απουσιάζει στην Αλόννησο. Η πόρτα του γραφείου της κ. Κολυνδρίνη παραβιάστηκε, οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν μέσα και έκαναν κατάληψη. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν και συμφώνησαν να εξετάσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων σε συνάντησή τους στις 8 το βράδυ στον Άγιο Νικόλαο. Προτάθηκε, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί  διαμαρτυρία στην τελετή έναρξης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, στην παραλία.

Το χρονικό 

Λϊγα λεπτά μετά την παραβίαση της πόρτας στο γραφείο της Δωροθέας Κολυνδρίνη και την κατάληψή του από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και επί τόπου μετέβη ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραϊσκος μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Κ. Αλεξάκη. Τα μέλη της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι παραβίασαν την πόρτα του γραφείου της Δωροθέας Κολυνδρίνη και ο κ. Καραϊσκος διαμήνυσε ότι θα ελεγχθεί το υλικό από τις κάμερες και όποιος παραβίασε την πόρτα θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο. Ακολούθησε ένταση και οι συγκεντρωμένοι έσπευσαν να αφήσουν όλοι τα αποτυπώματά τους στην σπασμένη κλειδαριά, ώστε να καταγραφούν από τη σήμανση.
Συλλήψεις, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραϊσκος, δεν πρόκειται να γίνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις.

“Το παιχνίδι δεν θα μετατοπιστεί στην αστυνομία. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας δοθεί το πόρισμα της έκθεσης από την μεταφορά του RDF στην ΑΓΕΤ”, είπε ο κ. Στέλιος Λημνιός.

Σε δηλώσεις του πριν από την κατάληψη ο κ. Στέλιος Λημνιός τόνισε: Σήμερα η Επιτροπή Πολιτών διαπίστωσε με την βοήθεια φίλων ότι το πλοίο Fiona  έχει ύποπτη πορεία. Ενώ τα χαρτιά φέρεται να δείχνουν ότι ήρθε από το Σαλέρνο Ιταλίας, τα έγγραφα από δορυφόρο δείχνουν ότι ήρθε από λιμάνι Αφρικής. Κάναμε καταγγελία στο Λιμεναρχείο για να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και περιμένουμε αποτελέσματα, ενώ έχουμε ζητήσει να μπλοκαριστεί ο απόπλους του πλοίου που μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξεφόρτωνε το φορτίο. Σήμερα ήρθαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για να παραλάβουμε το έγγραφο, που δε λένε να μας το δώσουν. Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση η οποία λειτουργεί καλύπτοντας και συγκαλύπτοντας παρανομίες. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να πάρουμε το αποτέλεσμα της έρευνας για να κινηθούμε αναλόγως και να μπλοκάρουμε το πλοίο. Θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε για να τους ξεσκεπάσουμε. Θα μπούμε μέσα και θα κάνουμε κατάληψη μέχρι να έρθει κάποιος υπεύθυνος για να μας δώσει τα χαρτιά που ζητάμε. Και εάν υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τους παρευρισκόμενους θα είμαστε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε… Δεν μπορεί να γίνονται φιέστες την ώρα που “τραυματίζεται” η δημόσια υγεία ανεπανόρθωτα και οι υπεύθυνοι να κάνουν τελετές ενώ δεν έχει σκύψει κανείς να δει που είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Σκάμπουρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, δήλωσε για τη σημερινή κινητοποίηση από την Κίνηση Πολιτών ότι ο χώρος είναι δημόσιος. “Δεν είδα οι πολίτες να κάνουν κάτι. Απλώς διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα αυτό και είμαι προσωπικά σύμφωνος. Προσωπικά, για την πόρτα δεν ξέρω αν ήταν κλειδωμένη ή όχι. Εμείς πάντα μπαίναμε από την άλλη πόρτα, υπάρχουν κάμερες και θα δείξουν αν έχει γίνει κάτι”.

Παρών στη σημερινή διαμαρτυρία, για μια ακόμη φορά, ήταν ο γνωστός τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα της Επιτροπής Πολιτών.

Η κ. Κολυνδρινη ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αστυνομία ότι  το πόρισμα ελέγχου θα το δώσει το πρωί της Τρίτης.

ΤΟ ΚΚΕ

“Καταγγέλλουμε τις χτεσινές συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην εκφόρτωση σκουπιδιών για καύση τους από την ΑΓΕΤ. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη!

Η πρόσφατη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης RDF στην ΑΓΕΤ απέδειξε περίτρανα ότι σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την εταιρία. Οι έλεγχοι του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρικονογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται «σύννομα» τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι σημερινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού κινούνται στο γνωστό μοτίβο της «νομιμότητας». Όμως, οι διοξίνες, τα φουράνια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα κατάλοιπα που παράγονται σε γιγαντιαίες ποσότητες, με βάση τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ, δεν χωρίζονται σε νόμιμα και μη νόμιμα. Την ίδια θανατηφόρα δράση έχουν!

Επί της ουσίας, η Περιφερειακή Αρχή ουδέποτε αμφισβήτησε τη νομιμότητα της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που είναι στην υπηρεσία των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για κέρδη από τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επεξεργασία, τη διάθεση, το διασυνοριακό εμπόριο και την αξιοποίησή τους για ανάκτηση ενέργειας. Και όχι μόνο. Αυτή τη «νομιμότητα» την επέκτεινε, δίνοντας από μεριάς της, με βάση τις αρμοδιότητες που έχει (και ας σταματήσει το παραμύθι περί «αναρμοδιότητας») τις απαραίτητες εγκρίσεις. Με τις εγκρίσεις αυτές συνέβαλε στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση του εγκλήματος.

Στο ίδιο μήκος και η νέα κυβέρνηση που απέδειξε, και στο ζήτημα της ΑΓΕΤ, ότι συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς από εκεί που την άφησε. Στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο νέος υπουργός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στη «μετάβαση στην κυκλική οικονομία» αναφέρθηκε στην «ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα)» στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και επισήμανε την ανάγκη για «την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα», δηλαδή από την καύση απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης για την παραγωγή τσιμέντου. Ο Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας το νήμα από τον Σ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται να επεκτείνει την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, χωρίς «μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων». Οι δηλώσεις Χατζηδάκη στις πρώτες κιόλας αράδες της ομιλίας του  αποδεικνύουν την ίδια τοξική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην υγεία του λαού, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν τόσο η Περιφερειακή όσο και η Δημοτική Αρχή Βόλου.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καλλιέργεια αυταπατών ότι το κράτος ή η περιφερειακή και η δημοτική αρχή θέλουν να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται στην πόλη μας. Όσοι λένε ότι «η εκφόρτωση των σκουπιδιών από το πλοίο Φιόνα» γίνεται κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ», επικαλούνται τη «νομιμότητα» («Υπάρχει κράτος;», «Υπάρχουν νόμοι;») και ζητούν «από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να προστατέψει την υγεία των πολιτών» συμβάλλουν στο να θολώνουν τα νερά των ευθυνών και των υπευθύνων για το έγκλημα στην ΑΓΕΤ! Οι έλεγχοι που γίνονται, η τήρηση της «νομιμότητας», στηρίζεται στους νόμους που τα κόμματα της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν κόβοντας τους στα μέτρα των αναγκών της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. Νόμοι και περιβαλλοντικές μελέτες που αλλάζουν «κατά το δοκούν» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ομίλων και από τη πολύμορφη διαχείριση των απορριμμάτων!

Όποιος λοιπόν πραγματικά παλεύει να βάλει φρένο στο έγκλημα δεν μπορεί να αποδέχεται τους ελιγμούς και τους τακτικισμούς των παραπάνω αρχών. Δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα τους. Οφείλει να τους ξεσκεπάζει. Να τους αποκαλύπτει! Να παλεύει, χωρίς αστερίσκους και αναζήτηση «νόμιμων» δήθεν παραθύρων, που, είναι προφανές ότι «χτίστηκαν» για να εξυπηρετούν την ταξική νομιμότητα υπέρ των μονοπωλίων. Να παλεύει αταλάντευτα υπερασπίζοντας τα αιτήματα που βροντοφώναξαν οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες, οι χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες, στα μεγάλα συλλαλητήρια που έχουν γίνει στην πόλη: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ ΚΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ – Σε καμιά περίπτωση να μη προχωρήσει η παραγωγή SRF/RDF στο Βόλο και στη Θεσσαλία – Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και τη καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

Σε αυτόν τον αγώνα, επιλέγοντας τις μορφές εκείνες που θα δίνουν συνέχεια και κλιμάκωση, δεν θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του αποπροσανατολισμού, της απογοήτευσης, της απομαζικοποίησης – ιδιαίτερα μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην πόλη – το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις”.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το