Τοπικά

Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις λουλουδιών από το Ανατολικό Πήλιο

Μεγάλη υπήρξε τους τελευταίους μήνες η μείωση τις πωλήσεις λουλουδιών από το Ανατολικό Πήλιο που άγγιξε ακόμη και το 50%, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.
Μάλιστα η εξέλιξη αυτή ήταν αντιστρόφως ανάλογη με μια σημαντική αύξηση κατά 15-20% που σημείωσαν την περασμένη Άνοιξη οι πωλήσεις λουλουδιών από το Ανατολικό Πήλιο σε σχέση με πέρυσι.

 
Οι 50 και πλέον παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου και κυρίως το Ανήλιο και τη Μακρυράχη, είναι πολύ προβληματισμένοι για το γεγονός ότι μέσα στους μήνες του Φθινοπώρου η πτώση στις πωλήσεις ήταν κάθετη, όταν μάλιστα και το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο πλέον.
Γαρδένιες, καμέλιες, λεβάντες και άλλα όμορφα, ξεχωριστά λουλούδια που δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση στον χώρο, φυτεύονται και παράγονται κάθε χρόνο από παραγωγούς στη Μακρυράχη και το Ανήλιο. Τα λουλούδια αυτά στη συνέχεια προορίζονται προς πώληση στους χονδρέμπορους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μεγάλα φυτώρια για να διακοσμήσουν τα σπίτια.

 
Πρόκειται για μια παραδοσιακή καλλιέργεια από την οποία στα παλιότερα χρόνια ζούσαν και επιβίωναν οικονομικά πολλές δεκάδες οικογενειών.
Άλλωστε μια επίσκεψη στη Μακρυράχη και το Ανήλιο επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό, αφού οι αυλές σχεδόν όλων των σπιτιών είναι «πνιγμένες» στα λουλούδια και το πράσινο που κάνουν το μάτι του επισκέπτη να μην χορταίνει από το όμορφο θέαμα.
Με την πάροδο των χρόνων, όμως οι καλλιέργειες και φυτεύσεις λουλουδιών περιορίστηκαν πάρα πολύ, η κατανάλωση λόγω και της κρίσης έπεσε, οι επισκέψεις εμπόρων στο Πήλιο για να αγοράσουν λουλούδια μειώθηκαν και γενικά υπήρξε μια πτώση στην παραγωγή λουλουδιών.

 
Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Μαργαρίτης από το Ανήλιο με χρόνια δράση στη φύτευση και εμπορία λουλουδιών, πλέον πολύ λίγοι είναι στο Ανήλιο και τη Μακρυράχη οι μεγάλοι παραγωγοί λουλουδιών που δραστηριοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα με την εμπορία του συγκεκριμένου είδους. Τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ με την κρίση και οι νέοι δεν ασχολούνται με τα λουλούδια. Και βέβαια το κόστος παραγωγής των λουλουδιών είναι μεγάλο και χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να μπορεί να επιβιώσει μια οικογένεια μόνο από τα λουλούδια.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξαναχτυπούν οι απατεώνες του Facebook: Τα δήθεν τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τα iPad Pro με μόνο 1,95€!

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με τις απάτες που στήνουν επιτήδειοι μέσω διαδικτύου προκειμένου να…

24 Νοεμβρίου 2023

Νέα από το τμήμα κολύμβησης του ΓΣΒ “Η Νίκη”

Με αφορμή τη συμμετοχή της Νίκης στην ημερίδα επιδόσεων κλασικής κολύμβησης αγωνιστικών κατηγοριών στο κολυμβητήριο…

24 Νοεμβρίου 2023

Άλλης εποχής

Ένα ακόμη παλιό σπίτι μιας άλλης εποχής του Βόλου δεν υπάρχει πια… ΑΡΤ.Χ.

24 Νοεμβρίου 2023

Νέα σύλληψη για ηχορύπανση

Συνελήφθη, σήμερα  τις μεταμεσονύχτιες προς πρώτες πρωινές ώρες στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος…

24 Νοεμβρίου 2023

Συνελήφθη για παρεμπόριο στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ένας 54χρονος υπήκοος…

24 Νοεμβρίου 2023

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της Νίκης στην Καρδίτσα

Απαγορεύτηκε η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της Νίκης στην Καρδίτσα για τον αγώνα της Κυριακής με…

24 Νοεμβρίου 2023