Τοπικά

Kατακόρυφη μείωση ζήτησης ρούχων στις λαϊκές αγορές του Βόλου

Κατά 75% μειώθηκε τα τελευταία χρόνια ο τζίρος των μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά με είδη ένδυσης και υπόδησης, παρά το γεγονός ότι η προσέλευση των καταναλωτών παραμένει στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα ένα 30% των μικροπωλητών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και αδυνατεί να ανανεώσει την άδειά του.
Χθες η λαϊκή αγορά με τα είδη ένδυσης και υπόδησης πραγματοποιήθηκε επί της οδού Καποδιστρίου. Οι δεκάδες πάγκοι με τα ρούχα και τα παπούτσια είχαν στηθεί εκατέρωθεν των δύο πλευρών και οι καταναλωτές, κυρίως γυναίκες διαφόρων ηλικιών ανεβοκατέβαιναν τον δρόμο με την ελπίδα να βρουν τα είδη που τους ενδιέφεραν. Η ποικιλία των προϊόντων μεγάλη και οι τιμές ελκυστικές. Ωστόσο γενικά επικρατούσε καταναλωτική διστακτικότητα.

 
Ο πρόεδρος των μικροπωλητών στα βιομηχανικά είδη ένδυσης και υπόδησης κ. Ανδρέας Αιβαζόγλου ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε 148 ενεργοί μικροπωλητές. Ένα σοβαρό ποσοστό όμως, από 40 έως 42 άδειες δεν είναι σε θέση να ανανεωθούν γιατί η κρίση οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο τους συναδέλφους και δεν μπορούν να έχουν στα χέρια τους τις τρεις ενημερότητες, την ασφαλιστική, την φορολογική και την ταμειακή του Δήμου. Αυτό έγινε λόγω των χρεών που προέκυψαν από την πτώση του τζίρου. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται σήμερα στο 75% σε σχέση με πριν τέσσερα-πέντε χρόνια. Ο κόσμος έχει αλλάξει τις προτεραιότητές του και πηγαίνει στα πολύ βασικά είδη. Η δικιά μας κατιούσα πορεία ξεκίνησε αμέσως μετά το ευρώ και κορυφώθηκε τα τελευταία επτά χρόνια. Η πτώση του τζίρου είναι καταστροφική. Αν οι απατήσεις του κράτους και των συνεργαζόμενων φορέων τους δεν προσαρμοστούν με την εποχή, ανάλογα με τις δυνατότητες των τζίρων που διαθέτουμε, καμία ρύθμιση από αυτές που έρχονται στην επιφάνεια, δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Παράλληλα αυξήθηκε πολύ και η φορολογία, αν και οι τιμές στη λαϊκή είναι σταθερά χαμηλές και όλο τον χρόνο έχουμε εκπτώσεις».

 
Βέβαια η προσέλευση των πολιτών είναι σταθερή. «Υπάρχει κόσμος που έρχεται στη λαϊκή αγορά για να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας και συμμετέχει με άκρως περιορισμένο τρόπο στην κατανάλωση. Πέρασαν οι εποχές που οι καταναλωτές αγόραζαν και δημιουργούσαν και πλεόνασμα» ανέφερε.
Ο κ. Αιβαζόγλου πρόσθεσε πως οι τζίροι των μικροπωλητών δεν είναι βιώσιμοι. Έχουν την ημέρα 25-30 ευρώ τζίρο και τα μισά λεφτά πηγαίνουν στις υποχρεώσεις προς τρίτους. Πώς να ζήσουν την οικογένειά τους με δεκαπέντε ευρώ τον μήνα;».

 

Στην καρδιά της πόλης

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όπου προβλέπονται ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι, αναφέροντας «πως οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν για να είναι μέσα στις συνοικίες, να υπηρετούν τον λαό και σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν με μετάλλαξη και αφανισμό. Ενδεχομένως να γίνουν και βραχίονας των πολυεθνικών. Υπάρχει η λύση να βρεθούν οι ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι, αλλά μέσα στην καρδιά της πόλης που εξελίσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το