Τοπικά

«Καταιγίδα» κατασχέσεων – «Βγαίνει στο σφυρί» και το ακίνητο της δομής φιλοξενίας προσφύγων

Δραματική είναι η αύξηση των κατασχέσεων ακινήτων και κινητών το πρώτο τετράμηνο φέτος στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου. Στο μεταξύ ανάμεσα στα ακίνητα που προγραμματίζεται να «βγουν στο σφυρί» εντός του τρέχοντος έτους, είναι και αυτό που φιλοξενεί τη δομή των προσφύγων, στην οδό Λαρίσης…
Η διετής περίοδος των αναστολών κατασχέσεων και πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας, συσσώρευσε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που πρόκειται να «βγουν στο σφυρί». Χαρακτηριστικό των κατασχέσεων είναι ότι κυρίως γίνονται από εταιρίες διαχείρισης τραπεζικών δανείων (funds) και αφορούν ως επί το πλείστον ακίνητα, για τα οποία οι οφειλέτες είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια. Μεταξύ των ακινήτων που αναμένεται να εκπλειστηριαστούν, είναι και αυτό γνωστής εταιρίας που φιλοξενεί τη δομή προσφύγων στην οδό Λαρίσης, στον Βόλο, έκτασης 9.515 τετραγωνικών. Πρόκειται για οικόπεδο, που βρίσκεται στη θέση Πετρομάγουλα Κάκαβου, της τέως Κοινότητας Διμηνίου και νυν του Δήμου Βόλου, που «βγαίνει στο σφυρί», ηλεκτρονικά φυσικά, στις 9 Δεκεμβρίου για ποσό 82.030 ευρώ, από εταιρία διαχείρισης τραπεζικών δανείων με έδρα την Ιρλανδία… Ήδη ο αριθμός των κατασχέσεων το πρώτο τετράμηνο φέτος έχει φθάσει στο Ειρηνοδικείο Βόλου τον αριθμό των κατασχέσεων συνολικά του έτους 2021 και του 2020, αφού έχουν κοινοποιηθεί μέχρι 10 Μαΐου 111 κατασχέσεις, έναντι 115 συνολικά πέρυσι και 118 συνολικά ολόκληρο το 2020. Πέρυσι μέχρι 10 Μαΐου οι κατασχέσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου ήταν 9 και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 31… Οι κατασχέσεις φέτος έχουν ξεπεράσει και τα έτη 2019 και 2018, πριν δηλαδή την πανδημία. Συνολικά το 2019 είχαν κοινοποιηθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου 144 και μέχρι 10 Μαΐου 70 και το 2018 συνολικά 188 κατασχέσεις και μέχρι 10 Μαΐου 67. Δηλαδή ο αριθμός των κατασχέσεων φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στην πενταετία. Εταιρεία διαχείρισης τραπεζικών δανείων κάνει κατάσχεση για απαίτηση 47.000 ευρώ από βολιώτικη επιχείρηση, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, άλλη απαίτηση αφορά ποσό 129.448 ευρώ με πλειστηριασμό ακινήτου ιδιώτη, άλλη απαίτηση 706.000 από επιχείρηση, επίσης με πλειστηριασμό εντός του έτους.

Η διαδικασία
Σε πρώτο στάδιο και εφόσον ο δανειολήπτης δεν εξυπηρετεί τις αναληφθείσες οφειλές του, η τράπεζα αποστέλλει εξώδικη καταγγελία. Στην εξωδικαστική αυτή πράξη, το πιστωτικό ίδρυμα πέρα από την καταγγελία της συμβάσεως, απαιτεί και την καταβολή του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους μέχρι την ολοσχερή του εξόφληση, διαφορετικά θα στραφεί κατά του οφειλέτη δικαστικώς. Η διαταγή πληρωμής αποτελεί το συνηθέστερο στην πράξη και σπουδαιότερο εκτελεστό τίτλο. Εκδίδεται έπειτα από αίτηση του δικαιούχου της απαίτησης, δηλαδή κατ’ εξοχήν των τραπεζών, από το Ειρηνοδικείο για απαιτήσεις της αρμοδιότητάς του, δηλαδή για ποσό έως 20.000 ευρώ και από το Μονομελές Πρωτοδικείο για απαιτήσεις ποσού από 20.000 ευρώ και άνω. Με τη διαταγή πληρωμής διατάσσεται ο οφειλέτης να πληρώσει στον δανειστή το χρέος του, το οποίο αποδεικνύεται με δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο. Η διαταγή πληρωμής επιδίδεται στον οφειλέτη εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοσή της, προκειμένου να λάβει γνώση και να αμυνθεί. Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ασκήσει την προβλεπόμενη ανακοπή στη διαταγή πληρωμής, τότε η τράπεζα δύναται να προχωρήσει στην κοινοποίηση κατάσχεσης. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται εντολή (παραγγελία εκτέλεσης) από τον δανειστή του οφειλέτη προς τον αρμόδιο κατά τόπο δικαστικό επιμελητή, να ενεργήσει κάθε πράξη εκτελέσεως. Η κατάσχεση γίνεται από τον δικαστικό επιμελητή και συντάσσεται σχετική έκθεση, που ονομάζεται κατασχετήρια έκθεση. Κατ’ ουσία ως κατάσχεση νοείται η απώλεια εξουσίας διάθεσης του κατασχεμένου από τον δικαιούχο – οφειλέτη, δηλαδή η αδυναμία μεταβίβασης ή εκποίησής του. Κατά της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, από την κατάσχεση έως και τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ο οφειλέτης έχει ως δυνατότητα άμυνας κατά του δανειστή την ανακοπή, η οποία αποτελεί και το βασικότερο αμυντικό δικαίωμα προσβολής των πράξεων εκτελέσεως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το