Τοπικά

Καταγραφή ελαιοτριβείων δύο φάσεων από Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΠΥΡΗΝΕΛΟΥΡΓΕΙΟ

Στην καταγραφή των ελαιοτριβείων δύο φάσεων της Μαγνησίας θα προχωρήσει η Διεύθυνση Ανάπτυξης και θα ζητήσει να υποβληθούν εγγράφως στοιχεία για την ασφαλή περιβαλλοντικά διαχείριση του παραγόμενου ελαιοπυρήνα. Τη δέσμευση ανέλαβε  η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία επισκέφθηκε σήμερα ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνελαίου και πυρηνόξυλου που λειτουργεί από το 1974, στην περιοχή «Βουλοκαλύβα» του Δ. Αλμυρού.

Η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργάζεται ελαιοπυρήνα από ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας. Η κ. Κολυνδρίνη συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε από τον κ. Μουζάκη Νικόλαο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου καθώς και για τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποθήκευση του ελαιοπυρήνα και την έκκληση οσμών.
Η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο πιστή τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διάρκεια αποθήκευσης του νωπού ελαιοπυρήνα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έναρξη ζυμώσεων που δημιουργεί δυσάρεστες οσμές καθώς και στην επιτακτική ανάγκη καλής λειτουργίας του συστήματος καταστολής των εκπεμπόμενων οσμών από τις εστίες καύσης πυρηνόξυλου (ξηραντήρια, ατμολέβητας).
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έθεσε το θέμα της αποθήκευσης και επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που θα παράγεται από ελαιοτριβεία δύο φάσεων επισημαίνοντας ότι τα πυρηνελαιουργεία πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παραλαβή του διφασικού ελαιοπυρήνα με τις σημερινές τους δυνατότητες αποθήκευσης. Επιπλέον, τίθεται και το ζήτημα των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων για την επεξεργασία του καθώς και ο χρόνος ξήρανσής τους.
Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επισήμανε η κα Κολυνδρίνη, η διατήρηση υψηλού επιπέδου στην ποιότητα του περιβάλλοντος με βασικό στόχο την προστασία του, το σύνολο δηλαδή των ενεργειών, μέτρων και έργων που έχουν στόχο την πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή την αποκατάσταση, διατήρηση, βελτίωσή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το