Τοπικά

Καταγγέλλουν τον Δήμο Βόλου για αυθαίρετες ενέργειες κατά της δημόσιας υγείας και ζητούν να αποσύρει την πρόταση για το εργοστάσιο SRF

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ότι προωθεί την παραγωγή και καύση RDF – SRF σε βάρος των εθνικών και κοινοτικών στόχων αλλά και της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, όχι μόνο δεν έχει λάβει υπόψη της τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), αλλά ενεργεί αυθαίρετα και αντίθετα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Η Επιτροπή καλεί τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει την πρότασή της για την κατασκευή του εργοστασίου και να εφαρμόσει τον ΕΣΔΑ, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρει απέναντι, όλο και περισσότερους, όλο και πιο αποφασισμένους του πολίτες.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε μετά τη σημερινή ημερίδα και την επίθεση σε βάρος του μέλους της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου, επισημαίνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Μέλη της Επιτροπής πολιτών ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ συμμετείχαμε σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για την προοπτική κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Σκοπός της παρέμβασής μας σε μια τέτοια ετεροχρονισμένη και πρόχειρα οργανωμένη ενημερωτική εκδήλωση ήταν να καταγγείλουμε ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει λάβει υπόψη της τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), αλλά ενεργεί αυθαίρετα και αντίθετα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Συγκεκριμένα, προωθεί την παραγωγή και καύση RDF – SRF σε βάρος των εθνικών και κοινοτικών στόχων αλλά και της δημόσιας υγείας, παραβλέποντας ότι σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ «Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας, όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση plasma κ.ά. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον εθνικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, τεχνικές που παράγουν RDF/SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία απορριμμάτων, καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση».

Η εμμονή, λοιπόν, της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του έργου γεννά πολλά ερωτήματα και σίγουρα δεν πηγάζει από το ενδιαφέρον για την πόλη και τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Για αυτό και ο Δήμαρχος εξερράγη με την τοποθέτηση του μέλους μας Ιφιγένειας Ηλιοπούλου, ώστε όρθιος να προσπαθεί να τη διακόψει και να φωνάζει επίμονα «Κόψτε τη, κόψτε τη!» στους συντονιστές των ομιλητών.

Εμείς καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει την πρότασή της για την κατασκευή του εργοστασίου και να εφαρμόσει τον ΕΣΔΑ, κάνοντας επιτέλους την αρχή για μια κοινωνία με λιγότερα απορρίμματα. Σε άλλη περίπτωση θα μας βρει απέναντι, όλο και περισσότερους, όλο και πιο αποφασισμένους! Και ένα είναι σίγουρο: ότι δεν μπορεί να μας φιμώσει!

Οι θέσεις της Επιτροπής Πολιτών που με αντιδημοκρατικό τρόπο απαγορεύτηκαν:

Η Επιτροπή Πολιτών λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και τους πολίτες, έχει συγκεκριμένη πρόταση για την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη θέτει στη διάθεση του κοινού,  έχοντας ως γνώμονα την υγεία και την ευημερία των πολιτών. Η πρόταση αυτή έχει συνταχθεί από επιστήμονες – μέλη της επιτροπής, έχοντας λάβει υπόψη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς και τη διεθνή πρακτική και τάση για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Στην πραγματικότητα δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Προτείνουμε την άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, και έχει συνταχθεί βάσει των  οδηγιών της Ε.Ε. για την ορθή διαχείριση των  αποβλήτων. Το ΕΣΔΑ παρουσιάζει με επιστημονικό αλλά ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο, τους στόχους και τα  μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν, το ΕΣΔΑ ξεκάθαρα αναφέρει ότι η Εφαρμογή της Διαλογής στην πηγή, είναι ο πλέον δόκιμος τρόπος συλλογής με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης. Αυτή επιτυγχάνεται  επιγραμματικά με τα εξής μέτρα:

  • Καθιέρωση σε πανελλαδικό, άρα και τοπικό επίπεδο, χωριστής συλλογής αποβλήτων για το γυαλί, το μέταλλο, το χαρτί και το πλαστικό, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατ’ ελάχιστον η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους
  • Καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με στόχο την ανάκτηση του 40% του συνολικού τους βάρους
  • Δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων ή/και Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή.
  • Ριζική αναθεώρηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ)
  • Προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάκτηση υλικών, έναντι της παραγωγής δευτερογενών καυσίμων στα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων.
  • Συμπληρωματική χρήση μεθόδων ανάκτησης ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώνουν τους στόχους προδιαλογής και ανάκτησης υλικών.

Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων είναι ιδιαιτέρως σημαντική, επειδή καθίσταται άμεσα εφαρμόσιμη, ωστόσο αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα για την ορθή διαχείριση. Στην ουσία είναι ο προπομπός για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Μηδενικών Αποβλήτων (Zero Waste), που για την επιτροπή μας είναι ο απώτερος στόχος. Ένα πρόγραμμα, που ήδη εφαρμόζεται σε 400 πόλεις στην Ευρώπη και αποτελεί τη μοναδική έως σήμερα βιώσιμη και βέλτιστη ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

Αναφορικά με την απόφαση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF, την οποία αρνήθηκε να αποσύρει στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή ξεκάθαρα αντιτίθεται και αγνοεί το ΕΣΔΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΣΔΑ «Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας, όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση plasma κ.α. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον εθνικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, τεχνικές που παράγουν RDF/SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία απορριμμάτων, καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση».

Αντί αυτών, στο πλαίσιο του ΕΣΔΑ προτείνονται πρακτικές ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης για την ανάκτηση ενέργειας και για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, όπως ενδεικτικά είναι η ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας αποδόμησης και η παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα έλαια και άλλα.

Συνεπώς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αντενδείκνυνται και η καύση στερεών καυσίμων (RDF/SRF), και οι τεχνικές που τα παράγουν. Επιπλέον, η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου θα προσθέσει νέα αύξηση στα δημοτικά τέλη των πολιτών, η οποία πιθανότατα θα καταλήγει στο συντριπτικό της μέρος στις τσέπες του ιδιώτη εργολάβου. Επομένως, η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Για τους παραπάνω λόγους ως επιτροπή πολιτών είμαστε υποχρεωμένοι, για την προστασία των πολιτών του Βόλου και του φυσικού περιβάλλοντος, να καταγγείλουμε ότι όχι μόνο η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει υπόψη το ΕΣΔΑ, αλλά λειτουργεί και ενάντια στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Εν κατακλείδι, δεν επιθυμούμε να συμμετάσχουμε σε μία εκδήλωση που στήθηκε πρόχειρα και χωρίς γνωστοποιημένο περιεχόμενο, αλλά για να καταγγείλουμε μία  πρόταση για την επισημοποίηση της διασποράς καρκίνου στην πόλη μας και όχι μόνο. Σαφέστατα στεκόμαστε απέναντι και όχι δίπλα σε μία δημοτική αρχή, που από την αρχή έχει φανεί απρόθυμη να συμμετέχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το