Τοπικά

Καταγγέλλουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διαχείριση των αποβλήτων: «Είναι για γέλια και για κλάματα»

Η Επιτροπή Πολιτών Βόλου καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας για ανυπαρξία στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της σύμφωνα τα κριτήρια που θέτεις η Ε.Ε., αλλά επιμένει στην επικίνδυνη πρακτική της καύσης, όταν η πόλη του Βόλου είναι αποδεδειγμένα πρωταθλήτρια σε ρύπανση και πρόωρους θανάτους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους της Επιτροπής οι Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου:

Με ανακοίνωση της στις 12 Απριλίου 2021, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μας βεβαιώνει για την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα μας με το νέο σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών, αστικών αποβλήτων, δηλ. κυρίως συσκευασίες προϊόντων.

1.Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής μας λένε ότι ως το 2027 το ποσοστό που θα θάβεται θα πέσει κάτω από 10% ενώ η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα ξεπεράσουν το 60%.
Η αλήθεια είναι ότι χάθηκε η πρώτη διαχειριστική περίοδος 2014-2020 χωρίς βήμα προόδου στα κριτήρια που θέσπισε η ΕΕ.
Χωρίς διαλογή στην πηγή, χωρίς πράσινα σημεία, χωρίς εκπαίδευση των πολιτών…
Τώρα για να προλάβουν, θεσμοθέτησαν παράτυπα και με βεβαιωμένα δυσμενή αποτελέσματα, την καύση του μεγαλύτερου μέρους των στερεών αποβλήτων.

Με ένα εργοστάσιο σε κάθε ευρύτερη Περιφέρεια, που θα συγκεντρώνει και θα δεματοποιεί σε πακέτα καυσίμων για τα τσιμεντάδικα, τα κάθε λογής (κυρίως πλαστικά) υλικά συσκευασιών, ελπίζουν να εξαφανίσουν την ανάγκη διαλογής και ανακύκλωσης. Θα τα βαφτίζουν “δευτερογενή καύσιμα” και θα τα δωρίζουν στις τσιμεντοβιομηχανίες…

Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούν να πετύχουν ανακύκλωση σε ποσοστό 60% σε… ότι περισσέψει από την μαζική καύση της Δημόσιας Υγείας στις πόλεις που τα τσιμεντάδικα λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό, όπως στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

2. Τώρα μόνο παραδέχονται ότι σε λίγο θα είναι έτοιμα οκτώ πράσινα σημεία στη Δυτική Θεσσαλία, ενώ έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε αστική περιοχή από το 2015!

3. Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον παράνομες χωματερές, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόλεις μας περιβάλλονται από δεκάδες μικρές και μεγάλες, σε ρέματα, πλαγιές και απόμακρες αγροτικές και δασικές περιοχές.

4. Δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για προσπάθεια συστηματικής μείωσης των στερεών αποβλήτων, που μπορεί να προκύψει μόνο με εκπαιδευμένους πολίτες και ισχυρή πολιτική βούληση.

Προφανώς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, δεκάδες πόλεις που υιοθέτησαν και πέτυχαν το ZERO WASTE, δηλαδή μηδενικά απόβλητα, ώστε να αναζητήσουμε από αυτές τον τρόπο που το κατάφεραν.

Είναι για γέλια και για κλάματα η στασιμότητα των υποχρεώσεων τους, με την ταυτόχρονη στροφή στην επικίνδυνη πρακτική της καύσης, όταν η πόλη μας είναι αποδεδειγμένα πρωταθλήτρια σε ρύπανση και πρόωρους θανάτους.
Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…

Δεν θα διστάσουν να ρίξουν στην φωτιά και το φύλο συκής που κρύβει την ανυπαρξία τους..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το