Τοπικά

Καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή Βόλου ότι δεν προχωρά σε μείωση των ανταποδοτικών τελών παρά την αύξηση εσόδων

Ο δήμος Βόλου με την αύξηση των αδήλωτων τετραγωνικών προσδοκά να εισπράξει το 2021 συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ από ανταποδοτικά τέλη και να αυξήσει τα έσοδά του κατά 30%, αλλά δεν προχωρά σε μειώσεις ανταποδοτικών τελών, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης Μαζί για τον Βόλο Ιάσονας Αποστολάκης και η παράταξη της ΛΑΣ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει άμεσα την μείωση των τελών και φόρων του δήμου.
«Απαιτούμε την πλήρη κατάργηση τους για τις δομές υγείας, πρόνοιας, παιδείας, αθλητισμό, πολιτισμό κλπ. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία. Διεκδικούμε την επαρκή χρηματοδότηση και την εξασφάλιση από τον Κ.Π. όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Επιπλέον, μπροστά στην επερχόμενη νέα καπιταλιστική κρίση και επειδή οι επιπτώσεις συνεχίζουν και εντείνονται, για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων και των απόρων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, στην εστίαση, στις λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, κ.ά. προτάσσουμε την:

Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους και τους άπορους. Καμιά διακοπή νερού! Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και στις δομές αθλητισμού, πολιτισμού, ΚΔΑΠ, κ.ά. των παιδιών τους.
Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.
Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για α/α με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Επαναλειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Βιομηχανικών Ειδών.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/6/2021
Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.ά), εκτός αυτών των μισθωμάτων που αφορούν μισθώσεις της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, π.χ. ξενοδοχείων. Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους, τονίζει η παράταξη.

Ο κ. Αποστολάκης σημειώνει ότι σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις για διόρθωση των τετρατγωνικών μέτρων ώστε τα πραγματικά να συμπίπτουν με τα δηλωθέντα, αποκαλύπτεται μια νέα μικρή πόλη σε επιφάνεια. Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι το Σεπτέμβριο, ο Δήμος Βόλου εμφανίζει αύξηση 28% και η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει και αύξηση εσόδων για το αντίστοιχο ποσοστό για το Δήμο Βόλου. Άρα επιβάρυνση για τον Δημότη όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Αυτά είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούν να μπαλώσουν τρύπες αλλού, αν προσπαθήσουν να πασάρουν το παραμύθι πως λόγω COVID και μειωμένων εσόδων των Δήμων θα τα αξιοποιήσουν για άλλες χρήσεις. Τα τέλη αυτά είναι «ίσα βάρκα ίσα νερά» που λέμε.
Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει σχεδόν ένα ποσό 5εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω εφόσον οι τιμές ζώνης μένουν ίδιες.

Σε μια εποχή δύσκολη ο Δήμος οφείλει να μειώσει τις τιμές ζώνης ώστε να δουν ελάφρυνση οι Δημότες, είναι δηλαδή σωστό ο Δήμος να προβεί σε διάχυση των προβλεπόμενων πρόσθετων εσόδων σε όλους του Βολιώτες με μελετημένη και γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
Αν δεν θέλουν να προβούν σε μείωση συντελεστών που πολλαπλασιάζονται με τα αυξημένα τετραγωνικά και έτσι προκύπτει το τελικό ποσό, έχουν την καλοσύνη να μας πουν αν με τα παραπάνω έσοδα θα βλέπαμε πιο καθαρή πόλη; Θα πάρουν και άλλα οχήματα και όσα; Προσωπικό και πόσο; Θα έχουμε δηλαδή καλύτερη παροχή υπηρεσιών; Δεν φαίνεται και πάλι κάτι τέτοιο», αναφέρει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το