Τοπικά

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπόθεση καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών από διδάσκοντα φέρεται να ερεύνησε το προηγούμενο διάστημα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χωρίς, όμως να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αναφέρθηκε από πηγές του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα φέρεται να υπήρξαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών από διδάσκοντα.
Με το που έγινε γνωστό το θέμα, αμέσως το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε έρευνα για το αν ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες.
Έγκυρες πηγές από το Πανεπιστήμιο ανάφεραν πως «μετά από έρευνα που έγινε, κατόπιν των καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται θέμα για κάποια σεξουαλική παρενόχληση».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, «σε τέτοια θέματα είμαστε αμείλικτοι και δεν τα αφήνουμε, αντιθέτως πραγματοποιούμε άμεσα έρευνα. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει και κώδικα δεοντολογίας για τέτοια θέματα, όπως εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε να τηρούνται».
Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει συστήσει Επιτροπή Δεοντολογίας. Ακόμη κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγκροτεί τριμελή εσωτερική υποεπιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας.
Η κάθε υποεπιτροπή, σε επίπεδο τμήματος, ασχολείται με θέματα ελέγχου εμπιστευτικότητας, σεβασμού προσωπικών δεδομένων και λοιπών κανόνων ηθικής και δεοντολογίας των διπλωματικών προπτυχιακών εργασιών, των μεταπτυχιακών εργασιών και των διδακτορικών διατριβών.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει από το 2009 κώδικα δεοντολογίας, όπου μεταξύ των όσων προβλέπονται αφορούν και τις σχέσεις με τους φοιτητές.
Συγκεκριμένα τονίζεται πως «Τα μέλη ∆ΕΠ και όλες οι κατηγορίες διδασκόντων οφείλουν σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες ίσο σεβασμό και μέριμνα, ανεξάρτητα από το φύλο τους, την εθνική τους προέλευση, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους. Ειδικότερα, οι διδάσκοντες οφείλουν να διαθέτουν επαρκή χρόνο, προκειμένου να καθοδηγούν ακόμα και σε ατομική βάση τους φοιτητές τους, με γνώμονα το συμφέρον των τελευταίων και την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Η με οποιοδήποτε τρόπο χρησιμοποίηση φοιτητών σε έργα άσχετα προς τα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα, ιδίως δε για σκοπούς προσπορισμού οποιασδήποτε ωφέλειας εκ μέρους των διδασκόντων, συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα».
Ακόμη στην ενότητα «συμπεριφορά εκτός Πανεπιστημίου» επισημαίνεται πως «Τα μέλη ∆ΕΠ και όλες οι κατηγορίες διδασκόντων οφείλουν κατά την εκτός Πανεπιστημίου δημόσια ζωή τους να μη χρησιμοποιούν την πανεπιστημιακή ιδιότητά τους κατά τρόπο ο οποίος μπορεί να εκθέσει το Πανεπιστήμιο ή προκειμένου να αποσπάσουν οφέλη πάσης φύσεως για λόγους που δεν σχετίζονται με τις επιστημονικές τους δεξιότητες. Οσάκις διαδίδουν τους στοχασμούς τους μέσω των ΜΜΕ, οφείλουν να καθιστούν σαφές αν το πράττουν υπό την επιστημονική τους ιδιότητα ή όχι. Γενικότερα, θεωρείται φρόνιμο να αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες, ως εκ του είδους, του ύφους ή του περιεχομένου τους, πλήττουν το κύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το