Αθλητισμός

Καταγγελία από την ΠΑΕ Βόλος για προσπάθεια χειραγώγησης του αγώνα με τη Λαμία

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και στον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο εστάλη στις 24 Φεβρουαρίου 2023 καταγγελία της ΠΑΕ Βόλος για πιθανή χειραγώγηση αγώνα.
Όπως αποκάλυψε η «Δίκη στο Open», πρόκειται για την αναμέτρηση Βόλου-Λαμίας που διεξήχθη την ίδια ημέρα και έληξε ισόπαλη 1-1. Στην καταγγελία εντοπίζονταν υπέρογκος και παράλογος στοιχηματισμός στο σημείο «2»..
Πριν την έναρξη του ματς την καταγγελία παρέλαβε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, τη διαβίβασε στην αθλητική υπερεισαγγελέα Βιργινία Σακελλαροπούλου και αυτή με τη σειρά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Πάντως, εκ του αποτελέσματος η ενδεχόμενη χειραγώγηση αποδείχτηκε ανεπιτυχής.
Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκαν ο Αχιλλέας Μπέος και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου και μίλησαν για την καταγγελία στον εισαγγελέα για ανεπιτυχή χειραγώγηση του αγώνα Βόλου-Λαμίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Αρχικά, ο κ. Μπέος τόνισε: «Τα χρήματα τα έχασαν αυτοί που «μαγείρευαν χωρίς τον ξενοδόχο». Εμείς ως ΠΑΕ, αν αυτό το πράγμα ήταν λογικό, δεν θα κινούσε την περιέργειά μας. Διαπιστώσαμε ότι ξαφνικά η Λαμία έγινε φαβορί στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μου κίνησε την περιέργεια και διαπίστωσα με δυο-τρία τηλεφωνήματα ότι έτσι είναι και στο ημίχρονο του αγώνα έδωσα εντολή στη νομική σύμβουλο να συντάξει επιστολή στην αρμόδια εισαγγελία και στον αθλητικό εισαγγελέα για να ερευνηθεί η υπόθεση. Να ψάξουν να βρουν πραγματικά αν οι ενδείξεις είναι και αποδείξεις ότι υπήρχαν άνθρωποι που χειραγώγησαν.
Αν οι αρμόδιοι έκαναν το ίδιο πράγμα και το 2011 ίσως έβρισκαν πραγματικά ενόχους δε θα πήγαιναν στη φυλακή αθώοι άνθρωποι, ένας εκ των οποίων κι εγώ. Γι’ αυτό το καταγγείλαμε, δεν υπάρχει λογική, δείχνει κάτι, ας το ψάξουν οι αρμόδιοι. Δεν είναι αρμόδιοι ούτε ο Μπέος ούτε ο κ. Πανουργιάς».
Σχετικά με το αν έχει εικόνα ότι υπήρχε χειραγώγηση προς τους παίκτες της ομάδας του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος ανέφερε: «Όχι, δεν έχω τέτοιο πράγμα. Εμένα με ενημερώσανε μετά από δυο-τρεις ερωτήσεις σε ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο και μου είπαν ότι ξεκίνησε φαβορί ο Βόλος και έγινε φαβορί η Λαμία. Αυτό με ανησύχησε και γι’ αυτό έδωσα την εντολή να γίνει άμεσα η καταγγελία και να διερευνηθεί πραγματικά από τους αρμόδιους αν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα. Μπορεί να υπήρχαν ένας, δύο, τρεις, πέντε που είδαν στον ύπνο τους ότι θα κερδίσει η Λαμία».
Στη συνέχεια, ο κ. Μπέος τόνισε: «Να πω δεν είναι κακό να παίξεις στοίχημα, κακό είναι να χειραγωγήσεις παιχνίδι. Το κακό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από τον στοιχηματισμό είτε νόμιμα είτε παράνομα, αλλά εμάς δουλειά μας είναι να προστατέψουμε τις ομάδες μας και αυτό έκανα εγώ. Σε αντίθεση με άλλους, εγώ έχω το θάρρος να προχωρήσω αν διαπιστώσω τέτοια πράγματα, γιατί αυτοί οι αετονύχηδες πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο. Κάποια στιγμή αυτή η κωμωδία πρέπει να σταματήσει. Η δικαιοσύνη δεν είναι άμοιρη για το κατάντημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Το 2011 πήγαμε 200 κατηγορούμενοι και ένας δεν ήταν ποδοσφαιριστής. Πώς θα χειραγωγήσεις αγώνα χωρίς τον ποδοσφαιριστή; Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν. Αν θέλουν πραγματικά να βρουν, μπορούν. Αλλά δεν θέλουν.
Πριν από μήνες, σε έναν αγώνα ένας ποδοσφαιριστής έπαιζε να χάσει η ομάδα του και να τελειώσει το σκορ με πάνω από 3,5 γκολ. Το αποτέλεσμα ήταν στα τρία γκολ και στο 94 έκανε μια βουτιά και έκανε πέναλτι. Φέτος έγινε σε αγώνα πρωταθλήματος. Δε λέω όνομα, δεν θα κάνω εγώ τον εισαγγελέα και τον δικαστή. Ό,τι λέω σε εσάς το άκουσα. Αυτό θα πω αν με καλέσει εισαγγελέας»
Για το αν η καταγγελία που έκανε βλάπτει τη Λαμία και τον κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Ο κ. Παπαϊωάννου είμαι σίγουρος ότι είναι πεντακάθαρος, οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας και του Βόλου μπορεί να μην είναι. Πλέον για να παίξεις στοίχημα ανοίγουν κωδικοί, λογαριασμοί, ονοματεπώνυμα, καταθέσεις. Ας το ψάξει η εισαγγελία, αυτή είναι η δουλειά τους. Αν θέλουν να εξυγιάνουν, ας ψάξουν. Δεν είναι δουλειά του Μπέου η του Πανουργιά. Εγώ μπορεί να βλέπω ένα οποιοδήποτε παιχνίδι δίνει τεράστια νούμερα από τις στοιχηματικές και να το παίξω, δεν σημαίνει ότι είναι στημένο. Παιχνίδια που είναι ύποπτα και έχουν υπόνοιες χειραγώγησης, οφείλει να τα διερευνήσει η δικαιοσύνη. Πλέον οι εταιρίες με εισαγγελική παρέμβαση δίνουν απεριόριστα στοιχεία. Αριθμούς λογαριασμών, κωδικούς, νούμερα».
Ακολούθως ο κ. Μπέος πρόσθεσε: «Πριν από λίγο καιρό έκανε επώνυμη καταγγελία ποδοσφαιριστής μας. Και είπε συγκεκριμένα πράγματα και ονόματα, χρήματα. Βλέπετε η υπόθεση να «τσουλάει»; Μόλις παραγραφεί η υπόθεση, θα τη βγάλουνε. Άμα πιάσουν κανέναν φουκαρά στη λαϊκή που δεν έχει ΤΕΒΕ ή ΙΚΑ, αμέσως θα τον βάλουν μέσα».
Στο αν μπορεί κανείς να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι μέσω «τρίτου», ο κ. Μπέος υποστήριξε: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι «ψήνουν» ή πείθουν κάποιον να παίξει για λογαριασμό τους. Δεν το έχω κάνει ποτέ, δεν το ξέρω αν γίνεται. Το θέμα είναι ότι η δικαιοσύνη έχει στα χέρια της μία επίσημη καταγγελία. Αν θέλουν να ψάξουν σε βάθος, είναι  πολύ εύκολο. Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν τους βοηθάει γιατί δεν ήταν το επιθυμητό. Όμως θα μπορούσαν να μάθουν ποιοι παίξανε αυτά τα λεφτά και από εκεί να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Και όταν το μάθουν μπορεί να διαπιστώσουν αν ήταν μιλημένος κάποιος, ποδοσφαιριστής ή διαιτητής».

Πανουργιάς: Δεν γνωρίζω πώς χειραγωγείται ένα παιχνίδι
Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε: «Εγώ τώρα το μαθαίνω αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν γνωρίζω τα στοιχηματικά και το πώς μπορείς να χειραγωγήσεις ένα παιχνίδι. Για την ομάδα μου όλα τα παιχνίδια στη βαθμολογική θέση που είμαστε είναι ντέρμπι. Αυτό που μπορώ να κρίνω ήταν πως είχαμε ένα δύσκολο και αμφίρροπο παιχνίδι. Τελικά ήταν ισόπαλο, μπορεί να νικούσε ο Βόλος, μπορεί να νικούσε η Λαμία. Αν έχει κάτι ο εισαγγελέας ας μας ενημερώσει. Εγώ πλέον δεν είμαι πρόεδρος και δεν είμαι στη διοίκηση λόγω κάποιας υποψηφιότητας (σ.σ είναι υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων). Αυτό επέλεξα για τον τόπο μου και μακάρι να τα καταφέρω όπως ο κ. Μπέος στον Βόλο».
Για το αν κάποιος θέλει να τον πλήξει σε πολιτικό επίπεδο ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Λαία είπε: «Τώρα τελευταία βλέπω κάποια περίεργα πράγματα, κρατώ επιφυλάξεις. Περιμένω να με φωνάξει εισαγγελέας για το αν έχω κάνει κάτι ή εγώ ή κάποιος από την ομάδα μου. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι ήταν χειραγωγημένο».
Σχετικά με την αιτία που φέρεται να ποντάραν τόσα χρήματα στη νίκη της Λαμίας: «Επειδή τυχαίνει με την πόλη του Βόλου να έχω κάποιες συνεργασίες, όποτε παίζει η Λαμία με τον Βόλο λένε «το έχουν κανονίσει», το άκουσα χιλιάδες φορές, έχω βαρεθεί να το ακούω. Και βλέπεις ότι στα τελευταία ματς μεταξύ μας είναι «αίμα κι άμμος». Κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν κάποιους για κάτι. Δεν ξέρω αν είναι αθλητικά τα κίνητρα ή κρύβεται κάτι άλλο από πίσω, γιατί εγώ δεν έχω ασχοληθεί ποτέ στη ζωή μου με στοίχημα η με χειραγώγηση. Πώς τα λένε αυτά. Ας το ψάξουν 50 εισαγγελείς. Δεν ξέρω καν πώς παίζεται».
Ο κ. Παπαϊωάννου στη συνέχεια ρωτήθηκε αν συμφωνεί με όσα είπε ο Αχιλλέας Μπέος για το αν έγινε κάτι από τους παίκτες του Βόλου ή της Λαμίας και απάντησε ως εξής: «Εγώ ποτέ δεν είχα στο ποδόσφαιρο εμπιστοσύνη. Πολλά ακούγονται, δεν μπορώ να αποδείξω κάτι. Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα όπως θα ήθελαν οι φίλαθλοι. Αυτά που είπε ο Αχιλλέας με καλύπτουν και ας τα φέρουν όλα στο φως με στοιχεία να δουν ποιοι και αν έπαιξαν κάτι. Στον Παναιτωλικό βρήκαν και σε ποια κάρτα είχαν παίξει. Ας τα φέρουν να τα δουν. Αν ήταν χειραγωγημένο θα έπρεπε να νικήσουμε 0-2, 0-3 για να ήμασταν σίγουροι για το παιχνίδι».
Τέλος αναφορικά με το αν διαπίστωσαν κάποια περίεργη συμπεριφορά από τους παίκτες, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε: «Εγώ από όσο είδα το παιχνίδι, δεν είδα κανέναν παίκτη να έχει κάνει κάτι. Όλα τα παιδιά έπαιζαν για… θάνατο. Φέραμε «Χ» στον Βόλο, νικήσαμε τον Άρη, πήραμε «Χ» στον Παναιτωλικό και θα μπορούσαμε να πάρουμε και τη νίκη. Δηλαδή αν κερδίσουμε δυο-τρία παιχνίδια σημαίνει ότι τα στήνουμε;
Είχαμε μια κακή πορεία κάποιων αγωνιστικών αλλά η ομάδα δεν είναι για πέταμα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό έχει βγει για να δημιουργήσει πρόβλημα στη Λαμία για πολλούς λόγους, αλλά αυτή τη στιγμή δε θέλω να επεκταθώ. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό για μένα ή τη διοίκηση να βγει αύριο στο φως, γιατί είμαι καθαρός».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το