Τοπικά

“Καταφύγιο” δουλειάς το σπίτι για επαγγελματίες στη Μαγνησία – Διογκώνεται η “μαύρη εργασία” λόγω ΕΦΚΑ

Ένταση του φαινομένου της κατ’ οίκον και μαύρης εργασίας εκτιμά το Επιμελητήριο Μαγνησίας ότι θα επιφέρει ο ΕΦΚΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που ήδη παρατηρείται η τάση επαγγελματίες να διαγράφονται από τα μητρώα του Επιμελητηρίου και να κλείνουν τα βιβλία τους στην Εφορία για να μην φορολογούνται, αλλά και να συνεχίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα.
Κομμώτριες, ράπτες, μαραγκοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί είναι μερικά από τα επαγγέλματα που στέφονται δυναμικά στη κατ’ οίκον εργασία.
Κυρίως οι επαγγελματίες που μπορούν να κλείσουν το μαγαζί τους για να γλιτώσουν έξοδα και να δουλεύουν στο σπίτι και «μαύρα» είναι αυτοί που ο επαγγελματικός εξοπλισμός είναι πολύ μικρός και μπορεί να χωρέσει είτε στο σπίτι είτε ακόμη και στην αποθήκη του σπιτιού.
Βέβαια η κατάσταση αυτή είναι η χειρότερη που θα ήθελε να έχει το κράτος, καθώς δεν αντλεί έσοδα από τη φορολογία και τα Ταμεία χάνουν πόρους.
Παράλληλα, όμως πλήττεται και ο υγιής ανταγωνισμός.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης «από τη μια έχουμε επαγγελματίες που νοικιάζουν μαγαζιά, πληρώνουν το ενοίκιο, τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, όπως στους φόρους και την ασφάλισή τους και δίνουν αγώνα για να τα βγάλουν πέρα, και απ’ την άλλη έχουμε τους επαγγελματίες που επίσημα διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα κάνοντας διαγραφή από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, αλλά ανεπίσημα δουλεύουν από το σπίτι τους και έχουν κανονικά οικονομική δράση θίγοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως από επαγγελματίες με μικρό εξοπλισμό που μπορεί να τοποθετηθεί και στο σπίτι ή σε κάποιο άλλο χώρο, όπως στην αποθήκη. Η κατ’ οίκον εργασία που είναι συνήθως και «μαύρη» εργασία εντοπίζεται κυρίως στα επαγγέλματα της κομμωτικής, των ραπτών, των μπαλωματήδων, των υδραυλικών, των ηλεκτρονικών, των ηλεκτρολόγων, των μαραγκών, των ηλεκτροσυγκολλητών και άλλων».
Ο κ. Μπασδάνης πρόσθεσε πως «το φαινόμενο μας έχει απασχολήσει και σε κεντρικό επίπεδο των Επιμελητηρίων και το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Και εκτιμούμε ότι με τον νέο ΕΦΚΑ και τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές θα πληθαίνουν τα περιστατικά επαγγελματιών που θα στραφούν στην κατ’ οίκον εργασία για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Γιατί, όταν ένας επαγγελματίας πλήρωνε ανά δίμηνο 1.000 ευρώ και τώρα θα κληθεί να πληρώνει 500-1.000 ευρώ τον μήνα, τότε θα βρει κάποιο τρόπο για να μην τις καταβάλλει. Και, όταν μάλιστα θα ξέρει, ότι δεν θα πάρει και σύνταξη που να του εξασφαλίσει κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, θα προσπαθήσει να κάνει κάτι για να μην πληρώνει μεγάλες εισφορές.
Από το 2009 και δώθε, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση έχουν διαγραφεί 3.000 επιχειρήσεις από το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Δηλαδή προ κρίσης ήταν 18.000 και τώρα ανέρχονται στις 15.000.
Ένα ποσοστό των 3.000 επιχειρήσεων που διαγράφηκαν από το μητρώο του Επιμελητηρίου, έχει στραφεί στην κατ’ οίκον εργασία.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, μόνο στον κλάδο των κομμωτών εκτιμάται ότι το 40% είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το