Τοπικά

Καταφεύγουν σε γιατροσόφια οι Βολιώτες λόγω κρίσης “Θ”

ponolaimos

Αλατόνερο για τη γαργάρα, οροί για το συνάχι, χαμομήλι για το βήχα, μέχρι και βεντούζες για την ανάπαυση του σώματος από την καταπόνηση, η Ελλάδα του 2015 και της κρίσης φαίνεται να επιστρέφει ένα αιώνα πίσω, στο 1910 που τα γιατροσόφια στα χωριά ήταν το πιο…γνωστό φάρμακο για την θεραπεία από κρυολογήματα και άλλες ασθένειες του πληθυσμού.

Η πενταετία του μνημονίου στην Ελλάδα έχει επαναφέρει τα γιατροσόφια στην επικαιρότητα και οι φαρμακοποιοί βλέπουν το παρελθόν να γίνεται παρόν και…μέλλον.
Και είναι μια τάση που παρατηρείται και στο Βόλο με τους κατοίκους να προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους για την φαρμακευτική τους περίθαλψη επιλέγοντας τρόπους πολύ πιο φθηνούς, αν και ξεχασμένους στις αφηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων που και αυτοί τα έζησαν στα τελειώματά τους.
Στο συνάχι, τον πυρετό, τον πονόλαιμο, οι Βολιώτες φαίνεται να μην επιλέγουν τόσο έντονα τα αντιπυρετικά και τα αντιβηχικά φάρμακα, αλλά να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Άλλωστε στη σημερινή εποχή ακόμη και τα δέκα ευρώ είναι πολύτιμα για αρκετές οικογένειες.
Και είναι μια συμπεριφορά που συνδυάζεται με την γενικότερη τάση των ασθενών να κόβουν θεραπείες από σοβαρές ασθένειες, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα φάρμακα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμη και οι καρκινοπαθείς πρέπει να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για ορισμένα φάρμακα.
Το μνημόνιο, λοιπόν, γυρίζει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω και οι φαρμακοποιοί βλέπουν τους ασθενείς τους να τους ζητούν χαμομήλια και ορούς.
Η κοινωνική παρακμή ξεκίνησε με την περικοπή μισθών και συντάξεων και στη συνέχεια έλαβε την μορφή γερού πετσοκόμματος στις κρατικές δαπάνες για την υγεία που επέφερε την αύξηση της συμμετοχής από τους ασφαλισμένους στην προμήθεια των φαρμάκων τους.
Από την όλη εξέλιξη επηρεάζονται βέβαια και τα φαρμακεία της γειτονιάς που χάνουν πόρους, όταν οι ασθενείς επιλέγουν τα γιατροσόφια και γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο αγώνας της επιβίωσης, πόσο περισσότερο και των νέων φαρμακείων που ανοίγουν και έχουν τη μορφή πολυκαταστήματος.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «από τη στιγμή που το εθνικό σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και οι πολίτες πληρώνουν αδρά για την αγορά του φαρμάκου τους, είναι φυσικό επόμενο να έχουν εμφανιστεί ξανά τα γιατροσόφια, σαν να βρισκόμαστε στο 1910. Αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου στα φαρμακεία μας με τους συμπολίτες να έρχονται και να ζητούν να αγοράσουν ορούς για να τους χρησιμοποιήσουν σε ένα συνάχι που τους ταλαιπωρεί ή χαμομήλι για να λειτουργήσει ως αντιπυρετικό. Ακόμη και για τον πονόλαιμο επιλέγουν να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις από γιατροσόφια στα οποία στρέφονται οι συμπολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια χωρίς να πληρώσουν». Και βέβαια αυτές οι περιπτώσεις είναι οι πιο ήπιες, καθώς οι φαρμακοποιοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με περιστατικά συμπολιτών που διακόπτουν ή περιορίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, επειδή δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να καλύψουν όλο το ποσό που χρειάζεται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το