Τοπικά

Καταδυτικό πάρκο στα Τρουλονήσια – Ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ επιδιώκει ο Δήμος Σκιάθου “Θ”

kataditikos_tourismos_420_aftodioikisi

Το καταδυτικό πάρκο θέτει ως προτεραιότητα ο δήμος Σκιάθου και αποφάσισε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προωθήσει την ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση μεταξύ Δήμου Σκιάθου που θα είναι και ο κύριος φορέας λειτουργίας του έργου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να ενεργήσει αυτή ως δικαιούχος και φορέας υλοποίησης .

Το έργο αποσκοπεί και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού χώρου και στη βελτίωση της ποιότητας των αστικών λειτουργιών με παρεμβάσεις φύτευσης, ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας, ανακατασκευής πεζοδρομίων και διαμόρφωσης χώρων με χρήση οικολογικών υλικών.

Το καταδυτικό πάρκο θα δημιουργηθεί στα Τρουλονήσια.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κατασκευή «Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Νήσους Σποράδες και Δυτικό Παγασητικό» που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το πιο άρτιο και πιο ώριμο σε επίπεδο χώρας.
Η κοινωνία της Σκιάθου είναι η μόνη και η πρώτη σε επίπεδο χώρας που μέσω συμμετοχικής διαδικασίας λήφθηκε ομόφωνη απόφαση σε συνεργασία με του επαγγελματίες αλιείς του νησιού τόσο για την δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου στη Σκιάθο, όσο και για τον τόπο που συμφωνούν να γίνει.

Τα ναυάγια εντοπίστηκαν το 2012
Ναυάγια και κατάλοιπα αρχαίων κατασκευών εντοπίσθηκαν στο παλαιό λιμάνι της Σκιάθου από την πρώτη υποβρύχια διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί από τις 14 έως 25 Μαΐου του 2012 υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το κλιμάκιο ερεύνησε σε μεγάλη έκταση τις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν το Ενετικό Φρούριο Μπούρτζι, τους Ταρσανάδες, τον όρμο Πλατανιά με τα Τρουλονήσια, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή της Κεχριάς. Το ίδιο το παλαιό λιμάνι εξάλλου συμπίπτει με το αρχαίο, απόδειξη ότι εντοπίσθηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μόλου της Βυζαντινής εποχής.

Συγκεκριμένα η αρχαιολογική έρευνα εντόπισε τρία ναυάγια και σκόρπια ευρήματα από την περιοχή της λιμενολεκάνης. Σε μικρή απόσταση από το παλαιό λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμήματα βυζαντινών αμφορέων. Στη θέση Ταρσανάδες βρέθηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Και στον όρμο Πλατανιά, σε μικρή απόσταση από την ακτή εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαϊκών χρόνων έντονα συλλημένο, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση από τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.

Μεγάλος αριθμός από κεραμικά όστρακα, κυρίως διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Ενετικού Φρουρίου Μπούρτζι καθώς και στη λιμενολεκάνη του παλαιού λιμανιού. Τα σημαντικότερα ευρήματα και συγκεκριμένα δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αιώνα, ένα μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα (υστερορωμαϊκών χρόνων) και δύο ακέραια αγγεία των ύστερων κλασικών χρόνων) ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης.

Να σημειωθεί ότι οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών ΙΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και 7ης Βυζαντινών, καθώς και με τη συμμετοχή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το