Τοπικά

Καταδικάστηκε Βολιώτισσα που έκλεβε ρεύμα για πέντε χρόνια…

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε περίπου χρόνια έκλεβε ηλεκτρική ενέργεια μια Βολιώτισσα, που κρίθηκε ένοχη χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Το Δικαστήριο της επέβαλε ερήμην ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η καταδικασθείσα φέρεται να έκλεβε ηλεκτρική ενέργεια το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, συνολικής αξίας σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ 7.200 ευρώ, αφού φέρεται να είχε καταναλώσει παράνομα 45.100 κιλοβατώρες. Η καταδικασθείσα φέρεται να είχε κάνει παράνομη σύνδεση, πειράζοντας τον μετρητή κατανάλωσης.

Επίσης το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ένοχο χθες έναν άνδρα Ρομ από τη Ν. Ιωνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Δικαστήριο του επέβαλε ερήμην επίσης, ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς φέρεται να έκλεψε ηλεκτρική ενέργεια 15.800 κιλοβατώρων και αξίας 2.700 ευρώ, το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.
Οι ρευματοκλοπές οργιάζουν στους οικισμούς των Ρομά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ κάθε δύο ημέρες έχουμε μία ρευματοκλοπή. Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση εντοπίζονται 12-13 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που σημαίνει ότι ετησίως οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής μπορεί να φθάνουν και τις 140-150 στη Μαγνησία…
Το μέγεθος της ρευματοκλοπής στη Μαγνησία είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που εντοπίζεται από τα συνεργεία ελέγχου, τόσο τα ιδιωτικά όσο και της επιχείρησης. Μάλιστα το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε κοινωνικές τάξεις, που δεν φανταζόμασταν παλαιότερα, ότι θα έκαναν ρευματοκλοπή, όπως σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ακόμη και επιχειρηματίες…

Πάντως η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές.
Οι παραβάτες σκαρφίζονται διάφορα τερτίπια, προκειμένου να κλέψουν ρεύμα και πρόθυμοι ηλεκτρολόγοι καλούνται να υλοποιήσουν τις παραβάσεις έναντι αμοιβής, που κυμαίνεται από 50 μέχρι και 200 ευρώ… Μεταξύ άλλων άγκιστρα, που τα ρίχνουν πάνω από εναέρια καλώδια, ειδικά λαμάκια, σπρέι, ακόμη και μαγνήτες χρησιμοποιούνται, για να «παγώνουν» τους μετρητές… Συνήθως χρησιμοποιούν την επιβράδυνση της ροής του μετρητή, με αφαίρεση εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι ενδείξεις. Ο μετρητής δουλεύει και καταγράφει μειωμένη κατανάλωση. Επίσης συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ. Ψεκάζουν τις επαφές με ειδικό σπρέι ψύξης, ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές. Ακόμη τοποθετούν μαγνήτες, που ακινητοποιούν τη ροδέλα του μετρητή. Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Χθες από τις 62 συνολικά υποθέσεις του πινακίου του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, οι 45 αφορούσαν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν, να κυμαίνονται από δύο ως έξι μήνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το