Τοπικά

Κατά της αξιολόγησης οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας – Στο 85% η αποχή από τη διαδικασία

Απέχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι των Δήμων της Μαγνησίας από τη διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος με ισχνή συμμετοχή των εργαζομένων.  Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, το προσωπικό των Δήμων στη Μαγνησία απέχει σε ποσοστό 85% από την αξιολόγηση, ενώ το ακριβές νούμερο θα γίνει γνωστό την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις της η κ. Στάχτου ανέφερε πως είναι η τρίτη συνέλευση που συγκαλείται για την αξιολόγηση και αποδοκίμασε τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων. «Ελάχιστοι άνθρωποι ήρθαν στις συνελεύσεις, αλλά εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο δεν σταματήσαμε και γυρίσαμε όλα τα νησιά, τους Δήμους και τις υπηρεσίες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε πως κάποιοι υπάλληλοι δέχονταν πιέσεις από τους διευθυντές και υπήρξε «τρομοκρατία» για την αξιολόγηση.

Εξήγησε πως αν κάποιος δεν κάνει την αξιολόγησή του και τον αξιολογήσουν άλλοι, μπορεί να κάνει μήνυση σε αυτόν που τον αξιολόγησε γιατί είναι παράνομο σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε,  υπάρχει και έντυπο που μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι, με το οποίο δηλώνουν πως συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και επιφυλάσσονται να κινηθούν αναλόγως.

 

Η κ. Στάχτου ανέφερε πως στον Δήμο Αλμυρού και στον Δήμο Βελεστίνου κατέθεσαν αυτά τα χαρτιά και το ίδιο αναμένεται να συμβεί στην Αργαλαστή όπως στη Σκιάθο.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή στάση εργασίας  η κ. Στάχτου ανέφερε πως πρέπει να είναι πολύ μικρή βάσει της συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση.

Απέχει από την αξιολόγηση το 85% των εργαζομένων

«Το θέμα δεν είναι πόσοι ήρθαν σήμερα αλλά πόσοι θα καταθέσουν τα έντυπα αξιολόγησης.  Από τον Μάρτιο μέχρι την Παρασκευή το 85% που αφορά τους Δήμους της Μαγνησίας απείχαν. Το 15% που δεν απείχε ήταν στον Δήμο Βόλου, σε κάποιες υπηρεσίες, και μεμονωμένα άτομα από τους άλλους Δήμους».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της αποχής από την αξιολόγηση για τους εργαζόμενους η κ. Στάχουν εξήγησε:

«Μέχρι τώρα είχαμε δύο φορές επισήμανση από το Υπουργείο για να συμμετέχουμε στην αξιολόγηση αλλά εμείς δεν συμμετείχαμε. Πριν από  περίπου 10 ημέρες βγήκε τροπολογία που αναφέρει πως όσοι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από τα καθήκοντά τους, δεν μπορούν να κριθούν προϊστάμενοι ή διευθυντές, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν και σε άλλες διαδικασίες όπως κινητικότητα ή μετατάξεις. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου»’

Ωμός εκβιασμός η τροπολογία για την αξιολόγηση

Από την πλευρά της η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη δήλωσε για την αξιολόγηση:

«Η τροπολογία είναι ωμός εκβιασμός.  Είναι ξεκάθαρο ότι βάζει προϊσταμένους και διευθυντές να είναι το μαστίγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να περάσει. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε εργαζόμενο πως σε αυτό τον εκβιασμό πρέπει να μπει φρένο και αυτό το βάλουμε εμείς οι ίδιοι».

Τόνισε επίσης πως η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με την πρόθεση για καλύτερες υπηρεσίες.  «Αν το ήθελαν αυτό θα το είχαν ήδη. Όλα αυτό είναι κομμάτι ενός παλζ που χτυπάει για ακόμη μία φορά το λαϊκό εισόδημα με τις υπηρεσίες που θα πάνε σε ιδιώτη, με αναλώσιμους εργαζόμενους  και με δυσκολίες που θα προστεθούν στα βάσανα του εργαζόμενου λαού».

12 εργαζόμενοι για 30 κοιμητήρια

«Για αυτό πρέπει να το παλέψουμε και να σταθούμε όρθιοι. Ποιους να αξιολογήσουν; Έχουμε 30 κοιμητήρια στον Δήμο  Βόλου με 12 εργαζόμενους. Πολλοί είναι οι οχταμηνίτες. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της Υπηρεσίας; Πόσοι πρέπει να πεθάνουν δηλαδή για να καλύψει τη στοχοθεσία; Ανάλογα είναι τα δεδομένα και για άλλες υπηρεσίες όπως για την καθαριότητα και για το δημοτολόγιο.

Τέλος η κ. Καρυδάκη, σχολιάζοντας τη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρχουν αγωνίες αλλά πρέπει να λυθούν.

Στη Γενική Συνέλευση μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πετρόπουλος που δήλωσε πως επειδή η αξιολόγηση δεν βρήκε έδαφος από τη μαζική αποχή των εργαζομένων, η κυβέρνηση επέλεξε μια τροπολογία εκβιασμού για να περάσει την αξιολόγηση. Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση δεν έχει ως στόχο να καλυτερέψουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου αλλά στο τέλος θα έχει απολύσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς.

«Στους Δήμους παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Δεν λύνεται με την αξιολόγηση. Πρέπει να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να βρει ο άνεργος κόσμος δουλειά. Έτσι οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν καλύτερα»  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το