Τοπικά

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2017 – Δριμεία κριτική από τις αντιπολιτεύσεις για τις απευθείας αναθέσεις

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017, ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αντιπολιτεύσεις να τον καταψηφίζουν ως μη ρεαλιστικό και να επικρίνουν τη δημοτική αρχή για την πρακτική των απευθείας αναθέσεων.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Πέγιος έκανε λόγο για έναν εφαρμόσιμο προϋπολογισμό, ο οποίος καλύπτει υποχρεώσεις και χρέη παλαιότερων ετών. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι παρουσιάζει αύξηση ταμειακού υπολοίπου, παρότι υπήρξε περικοπή πόρων 2.5 εκατ. από τους ΚΑΠ.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό σε μεγάλο βαθμό και προέβλεψε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί στο μέλλον να εγκρίνει αρκετές αναμορφώσεις. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Δήμος Βόλου, παρότι έχει αναθέσει με 70.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία την καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, θα δώσει επιπλέον 12.300 σε εξωτερικό σύμβουλο για να καταθέσει πρόταση αξιοποίησης της έκτασης στο Πεδίον του Άρεως.
Ο Μ. Πατσιαντάς αναφέρθηκε στη δεινή κατάσταση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης και ψήφισε αρνητικά για πολιτικούς λόγους, όπως εξήγησε. Εκ μέρους της «Επιλογής Ευθύνης» τοποθετήθηκε ο Φ. Λαμπρινίδης, ο οποίος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για τις επιλογές της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχε προσανατολιστεί σε δραστικότερες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, υπογράμμισε την απουσία επενδύσεων για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στις περιφερειακές ενότητες και, παράλληλα, επισήμανε την ανεπάρκεια των κονδυλίων για τις συντηρήσεις σχολείων.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Μιτζικός της «Δύναμης Βόλου» τόνισε την έλλειψη έγκαιρης μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι άργησαν να γίνουν οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο ίδιος στηλίτευσε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια νέα ανάθεση για το Πεδίον του Άρεως και ζήτησε να εξεταστεί το μέλλον της ΑΝΕΒΟ που κανείς δεν γνωρίζει τι έργο παράγει.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Νάνος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή Βόλου δεν αντιδρά στο κυβερνητικό σχέδιο υποβάθμισης της Αυτοδιοίκησης, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα των σχολείων λέγοντας ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από αυτές που πάει η δημοτική αρχή να καλύψει.

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση υπηρεσιακού στελέχους
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση της Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών Βάσως Παπαδανιήλ σε ερώτηση του Αρ. Δουλόπουλου για τα έσοδα από τις κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών.
Η κ. Παπαδανιήλ σημείωσε καταρχάς ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να τοποθετούνται και να δημιουργούν σκιές, επικρίνοντας τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης όσον αφορά την άσκηση του έργου τους. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν αμφισβητούνται τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η δημοτική αρχή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των μειοψηφιών.
«Η υπηρεσία δίνει εξηγήσεις και δεν κάνει κρίσεις. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό. Να αφήσει κατά μέρος τις πολιτικές κρίσεις, δεν τη ρωτήσαμε», ήταν η αντίδραση του κ. Μιτζικού.
Την κ. Παπαδανιήλ έσπευσε να υπερασπιστεί ο Γ. Μουλάς, ο οποίος επιτέθηκε με προσβλητικό ύφος στον Μ. Μιτζικό
«Τι πετάγεσαι ….κοίταξε μήπως δεν είσαι καλά. Να σταματήσεις για να συνεχίσει η υπάλληλος» είπε.
Παρεμβαίνοντας ο Θ. Θεοδώρου διαμήνυσε ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη βεβαίωση οφειλών από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για τη λειτουργία των κεραιών. «Θα κάνουμε προσπάθεια για να συμμαζέψουμε αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, καθώς καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν μπήκε στον πειρασμό να ασχοληθεί με τις κεραίες που εκπέμπουν τα ραδιόφωνα δωρεάν. Έχουν το πρωϊ ένα μικρόφωνο και λένε ότι τους λέτε να πουν», είπε απευθυνόμενος στις αντιπολιτεύσεις ο Θάνος Θοεδώρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το