Τοπικά

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΥΑΜΒ 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση του κοινωνικού τιμολογίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Μαζί για τον Βόλο” Λεωνίδας Μαυρογιάννης σημείωσε ότι Δήμος προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να λάβει άλλα μέτρα και όχι να μειώνει απλά την τιμή του νερού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «όταν μιλάμε για κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα οικονομικά κριτήρια. Αν θέλουμε να διευρύνουμε το κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να πάμε σε χαμηλότερα στρώματα. Είναι διευκόλυνση για τα μάτια και όχι ουσιαστική. Προφανώς και πρέπει ο δήμος να κάνει κοινωνική πολιτική. Αλλά είναι διαφορετικό από την τιμολόγηση».

Ο Απ. Ριζόπουλος εκ μέρους της ΛΑΣ επισήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η ΔΕΥΑ δεν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τιμολογιακή πολιτική για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. «Το ότι η ΔΕΥΑΜΒ με απόφαση της δημοτικής αρχής πήρε ως κριτήριο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για να δώσει παροχές σε ανθρώπους, δεν είναι σωστό» είπε και πρότεινε να δοθεί σε όλα τα άτομα που έχουν πάνω από 67% αναπηρία κοινωνικό τιμολόγιο στο σύνολο της κατανάλωσης, όπως επίσης και στους μακροχρόνια ανέργους, στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και στα νοικοκυριά που γειτνιάζουν με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. «Είναι πολύ μικρό αυτό που προτείνει η ΔΕΥΑΜΒ» είπε.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης ανέφερε ότι εξετάζονται περαιτέρω μειώσεις. «Αυτό που αποφασίζουμε σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα. Αν δεν το κάνεις, πως θα κάνεις το δεύτερο; Ξεκινήσαμε και μειώνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια». Ανέφερε ακόμη ότι ήδη δύο κοινόχρηστες βρύσες στην Αγριά, στο Σουτραλί και στα Προσφυγικά, έχουν πάρει νερό και μέσα στην εβδομάδα θα γίνει το ίδιο και στον Αγιο Γεώργιο.

Για την αργία του Γ. Μουλά 
Στο μεταξύ, στην ποινή της αργίας 10 ημερών που επιβλήθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Μουλά αναφέρθηκε στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Αποστολάκης. «Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα για μία ποινή που σας επιβλήθηκε. Θεωρώ ότι μία αυτοκριτική θα έπρεπε να υπάρξει. Θέλω να επισημάνω όμως ότι θα θέλαμε στα δημοτικά συμβούλια, είτε είναι ο δήμαρχος εδώ είτε όχι, να γίνεται η διαδικασία σωστά» δήλωσε.

Ο κ. Μουλάς απάντησε ότι υπήρχε ποινή και ότι οι 10 ημέρες έχουν παρέλθει. Ανάφερε επίσης ότι υπάρχει η προτροπή από την Αποκεντρωμένη να τηρείται ο νόμος. «Εχω πει ότι δεν θέλω να αποβάλω κανέναν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του εντός του Συμβουλίου. Μάλλον θα υποπέσω στο ίδιο παράπτωμα γιατί θεωρώ βαρύ να αποβάλω δημοτικό σύμβουλο» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο κ.Αποστολάκης επανέλαβε το αίτημά του να διεξάγεται και η Οικονομική Επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Για την ενίσχυση του Νοσοκομείου
Επίσης, με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η συζήτηση στράφηκε στην ενίσχυση του Νοσοκομείο από τον Δήμο και γενικότερα στη διαχείριση της πανδημίας. «Έχουμε συνεισφέρει στο Νοσοκομείο και με χρήματα και με είδη», υποστήριξε ο κ. Μουλάς, ενώ ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι χρήματα πρέπει να δίνει το Υπουργείο Υγείας και πως δεν είναι δουλειά του Δήμου.
«Όταν το Νοσοκομείο χρειάστηκε είδη πρώτης ανάγκης, ο Δήμος Βόλου είχε την ευελιξία να κινηθεί και να το ενισχύσει. Έχουμε παραχωρήσει το ΚΑΠΗ του Αγ. Βασιλείου για την αιμοδοσία, σε ό,τι μας ζήτησε σταθήκαμε. Είχαμε τη μεγάλη βοήθεια από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που έστειλε κάποια υλικά κι εμείς εφοδιάσαμε το Νοσοκομείο. Έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και βοηθάμε όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε ο κ. Μουλάς.

Η κ. Γαντζού από την παράταξη “Μαζί για τον Βόλο” συμφώνησε ότι η αρμοδιότητα ενίσχυσης του νοσοκομείου ανήκει στο Υπουργείο αλλά σημείωσε ότι είναι και ευθύνη του δήμου να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Θα μπορούσε ο Δήμος να παίζει άλλο ρόλο στην πανδημία. Για αυτό επιμένουμε. Ο ρόλος του Δήμου πρέπει να είναι συμπληρωματικός», είπε.

Τέλος, η δημοτική σύμβουλος Διαλεχτή Τσιτούμη επισήμανε ότι θα ήθελε η δημοτική αρχή να στηρίζει τα αιτήματα των γιατρών.

Για τη μετατροπή της «Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε.» σε Αναπτυξιακό Οργανισμό
Προς συζήτηση ήρθε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη βιωσιμότητας της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου και η μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο επικεφαλής της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης πρότεινε να αναβληθεί το θέμα καθώς πρόκειται για μία μελέτη 100 σελίδων. Το ίδιο ανέφερε και ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Απόστολος Παπαδούλης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Σαββάκης, που είναι ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, δήλωσε ότι ο Δήμος Βόλου διαθέτει 2519 μετοχές, ενώ θα αποδεχθεί και 22 μετοχές κάποιων οργανισμών που αποχωρούν.
Η επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα σημείωσε ότι το ΤΕΕ κράτησε τις μετοχές του και μπορεί να μετέχει στον φορέα.
Το θέμα τελικά συζητήθηκε με τον επικεφαλής της ΛΑΣ Βόλου Απόστολο Ριζόπουλο να δηλώνει ότι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που νομοθετήθηκαν αφορούν ανώνυμες εταιρίες- επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν αρμοδιότητες υπηρεσιών του Δήμου. «Μια σειρά αρμοδιοτήτων θα τις διαχειρίζεται το Δ.Σ. του οργανισμού, αλλά τα μέλη του Δ.Σ. δεν είναι αιρετοί. Αυτό θα γίνει ένα εργαλείο για να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες των δήμων. Για αυτούς τους λόγους είμαστε κατά των υπηρεσιών αυτών.
Ο κ. Αποστολάκης καταψήφισε όπως και ο κ. Ριζόπουλος ενώ λευκό ψήφισε ο Απ. Παπαδούλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το