Ελλάδα

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Ξεκινούν την Παρασκευή με οχήματα Δήμων και προσωπικό από Κέντρα Υγείας

Mε γιατρούς και νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας ξεκινά επισήμως την Παρασκευή 23 Ιουλίου το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση κι ενώ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε τη Δευτέρα νέα έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ότι στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια που περιλαμβάνει τις σχεδόν τη μισή Αττική και όλα τα νησιά, μόλις 10 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν θετικά για να συμμετάσχουν στους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.

Τα Κέντρα Υγείας
Στο μεταξύ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, βρέθηκαν άρον άρον οχήματα από τους Δήμους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Άλλωστε έκκληση στους Δήμους να συμβάλουν είχε κάνει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Τα οχήματα των Δήμων θα χρησιμοποιούν τα κλιμάκια που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή από τα Κέντρα Υγείας τα οποία στενάζουν από έλλειψη προσωπικού.
Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι χρειάστηκε να ανακληθούν άδειες γιατρών και νοσηλευτών αλλά και να αλλάξουν προγράμματα εφημεριών ώστε να δημιουργηθούν τα κλιμάκια και να κάνουν τους κατ΄οίκον εμβολιασμούς.
Όμως με την απασχόληση του προσωπικού στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, χρειάστηκε να αλλάξουν και να μειωθούν και τα εμβολιαστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη μέσα στα Κέντρα Υγείας, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Οι δυσκολίες στα αστικά κέντρα
Με μεγαλύτερη ευκολία πάντως αναμένεται να γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί στα νησιά καθώς σύμφωνα με τις καταγραφές είναι μικρότερος ο αριθμός των περιστατικών ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ και η πρόσβαση είναι ευκολότερη με δεδομένο ότι πρόκειται για μικρές κοινωνίες ενώ και οι αποστάσεις είναι μικρότερες.
Δυσκολίες αναμένεται να υπάρξουν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου και οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και οι πολίτες με προβλήματα κίνησης είναι περισσότεροι. Να υπενθυμιστεί ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν με το εμβόλιο της Johnson.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το