Πολιτισμός

Καρπός δημιουργικού εγκλεισμού λόγω πανδημίας το βιβλίο του Απ. Παπατόλια που παρουσιάστηκε χθες στο Βόλο

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση υπογραφής του νέου βιβλίου του Απόστολου Παπατόλια στο Public Βόλου με τίτλο «Η επόμενη μέρα του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού – Ερμηνευτικοί (ανα)στοχασμοί μετά την πανδημία» (Εκδόσεις Παπαζήση).
Ο συγγραφέας και πρώην νομάρχης Μαγνησίας τόνισε πως «το βιβλίο αυτό υπήρξε ο καρπός του δημιουργικού εγκλεισμού στους μήνες του lockdown, στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπου τα ερεθίσματα ήταν ποικίλα και πολλαπλά και αδυνατούσαμε να αφομοιώσουμε τους ρυθμούς, με τους οποίους εξελισσόταν μια απειλητική πραγματικότητα και κυρίως αδυνατούσαμε να βρούμε τις ιδέες, τα εννοιολογικά εργαλεία για να περιγράψουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Τότε λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα, όπου μέσα από την κρίση της πανδημίας αναδιατυπώνονται οι ιδέες μας για το Σύνταγμα, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τη σχέση του κράτους με τον πολίτη, για τη δημοκρατία, για τις σχέσεις με τον κόσμο, την παγκοσμιοποίηση, αλλά και τη σχέση μας με την Ευρώπη».

«Το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά τα νέα ανταγωνιστικά αφηγήματα που αρχίζουν και δημιουργούνται γύρω από τον τρόπο που καταλαβαίνει κανείς την πανδημία, σε αυτό το κρίσιμο πεδίο, στη σχέση δηλαδή στη νέα πραγματικότητα που φέρνει στις σχέσεις των ανθρώπων με τους θεσμούς, για αυτό και χωρίζεται σε κεφάλαια που αφορούν στα δικαιώματα, στο Σύνταγμα, στη δημοκρατία, στην Ευρώπη και στη νέα σχέση με την παγκοσμιοποίηση» επισήμανε για να προσθέσει: «Ελπίζω ότι το βιβλίο θα λειτουργήσει σαν ένα έναυσμα για μια συλλογική συνειδητοποίηση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε ένα νέο αφήγημα μέσα στα υλικά της πανδημίας, που θα μας βοηθάει να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη ρύθμιση των καταστάσεων. Με σεβασμό στις ευπαθείς ομάδες, με περισσότερη ισότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, σε όλες αυτές τις ισορροπίες που έχουν διαταραχθεί, με σεβασμό στα δημόσια αγαθά, που πρέπει να προστατευτούν πολύ περισσότερο και με νέες μορφές δημοκρατικής ευαισθητοποίησης και κοινωνικής κινητοποίησης που θα θωρακίσουν αποτελεσματικότερα τις κοινωνίες μας».

Ο Απ. Παπατόλιας σημείωσε πως την επόμενη μέρα τη διεκδικούν πολλοί για λογαριασμό τους: «Τη διεκδικούν οι κρατιστές, που πιστεύουν ότι έρχεται το κράτος ξανά ως μοναδική παρηγοριά, οι περιβαλλοντιστές, που πιστεύουν ότι είναι η αφορμή για μια νέα περιβαλλοντική αυτοσυνείδηση για να καταλάβουν πλέον ποια είναι τα όριά μας, οι ευρωπαϊστές, οι οποίοι λένε ότι ήρθε η κρίσιμη ώρα για να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση και να δημιουργήσουμε θεσμούς ευρωπαϊκής αλληλέγγυας πολιτικής, που να μη χωρίζει σε πλούσιο Βορρά και φτωχό Νότο. Εγώ διαλέγω στην πανδημία αυτά τα υλικά που θα μας οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη ρύθμιση των καταστάσεων, σε μια πιο αλληλέγγυα κοινωνικοποιημένη οικονομία. Αυτά τα υλικά διαλέγουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Χρέος μας είναι να συσπειρωθούμε για να μην επιτρέψουμε στη συντηρητική εκδοχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας να πάρει το πάνω χέρι. Άρα είναι μια πολιτική μάχη που θα τη δώσουμε με συνέπεια».
Ο ίδιος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη μουσική κάλυψη της εκδήλωσης από τη Δήμητρα Μουλιού, εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών στον Βόλο: «Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα για τον πολιτισμό που πλήττεται καίρια την περίοδο της πανδημίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το