Ελλάδα

Κάρολος Παπούλιας: Την Τετάρτη το ύστατε χαίρε στον πολιτικό που ήθελε να θυμόμαστε ότι «έπραξε το καθήκον του»

Πλήρης ημερών και με καθολική αναγνώριση της ξεχωριστής προσωπικότητάς του, της ιδιαίτερης πολιτικής διαδρομής αλλά της προσφοράς του στην πατρίδα, που ξεκίνησε από την αντιστασιακή δράση την οποία είχε από τα νεανικά του χρόνια και κορυφώθηκε με τη δεκαετή θητεία του στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της ελληνικής Πολιτείας, έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Άνθρωπος του μέτρου, που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε η εθνική συνεννόηση, ο Ηπειρώτης πολιτικός, ο οποίος γεννήθηκε το 1929 στο ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, αναδείχθηκε σε πρότυπο πολιτικού που, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, μιλούσε μόνον όταν επιβαλλόταν να το κάνει και είχε να πει κάτι ουσιώδες. Ακόμη και όταν ο ίδιος και οι πολιτικές του έγιναν στόχος επικρίσεων, εκείνος με μια ιδιότυπη στωικότητα απέφευγε να απαντήσει. Το μαρτυρούν τα πρακτικά της Βουλής στα οποία θα δυσκολευτεί κανείς να βρει παρεμβάσεις του.

Δωρικός στην εν γένει συμπεριφορά του και απολύτως προσγειωμένος στη στάση ζωής, ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος σπούδασε νομικά και ως νέος είχε στο ενεργητικό του αθλητικές διακρίσεις, κινούνταν με την ίδια φειδώ και την ίδια άνεση στα ηπειρώτικα πανηγύρια και στις διεθνείς διασκέψεις. Είχε καταφέρει να κερδίζει τον σεβασμό τόσο των ψηφοφόρων του, με τους οποίους έπινε τσίπουρα στα καφενεία της εκλογικής περιφέρειας, του όσο και των ομολόγων του, με τους οποίους διαπραγματευόταν επίμονα και δίχως φανφαρονισμούς.

Με στέρεες απόψεις και χωρίς εκπτώσεις στα πιστεύω του, συνεργάστηκε αρμονικά με ομοϊδεάτες αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που θήτευσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφήνοντας ευδιάκριτο προσωπικό αποτύπωμα κυρίως μέσα από την πολυετή παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών και την πολυδιάστατη εξωτερική που ασκήθηκε επί των ημερών του.

Βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004, υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και στην Οικουμενική υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2005 έως το 2015 με την αρχική πρόταση να γίνεται από την αντίπαλη παράταξη και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Προσωπικότητα με αυξημένη αίσθηση καθήκοντος, σε μια από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει, όταν ρωτήθηκε πως θα ήθελε να θυμούνται τον Κάρολο Παπούλια, οι επόμενες γενιές, απάντησε με αφοπλιστική απλότητα: «Ότι έπραξε το καθήκον του».

Και όντως από την περίοδο της Κατοχής όταν μαθητής ακόμη εντάχθηκε σε ηλικία 14 ετών στην Αντίσταση, ως ένα από τα «αετόπουλα» του ΕΑΜ, έως τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα από τη Δυτική Γερμανία όπου σπούδαζε, έδωσε το «παρών» στους αγώνες για την Ελευθερία.

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του, η σύζυγός του Μαρία (Μαίη) Πάνου και οι τρεις θυγατέρες του συνέχισαν να μένουν στη Γερμανία ακόμη και την περίοδο της προεδρίας του.

Οι δεσμοί του με την Γερμανία δεν τον εμπόδιζαν να στηλιτεύσει δημόσια το 2012 τη στάση που τηρούσε έναντι της χώρας μας ο τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, αλλά και εν γένει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας την περίοδο του Μνημονίου: «Δεν ανέχομαι κανένα κ. Σόιμπλε να λοιδορεί τη χώρα μου. Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί; Εμείς πάντα είχαμε το καθήκον και την ευκαιρία να υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τη δική μας ελευθερία, αλλά την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης», είχε αναφέρει ο κ. Παπούλιας σε ομιλία του στο υπουργείο Άμυνας.

Δεν ήταν αυτή η μόνη φορά που ο μειλίχιος και συναινετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωνε τον τόνο της φωνής του. Το είχε κάνει και λίγους μήνες νωρίτερα όταν όχλος υποκινούμενος από ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις δεν επέτρεψαν να γίνει στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα και εξαπολύοντας ύβρεις κατά της πολιτικών αλλά και προσωπικώς κατά του Ανώτατου Άρχοντα.

«Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς. Μη μου λένε τώρα, «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται», είπε σε μια από τις πολύ σπάνιες φορές που άφησε τον θυμό μου να εκφραστεί δημόσια.

Με το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του, το 2015, αποτραβήχτηκε από την πολιτική και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν πολύ σπάνιες, χωρίς, ωστόσο, να αρνηθεί να εκφράσει τις απόψεις του προς όποιον ενδιαφερόταν.

Η κηδεία του Κάρολου Παπούλια προγραμματίζεται για την Τετάρτη και οι πρώτες (ανεπιβεβαίωτες) πληροφορίες ήθελαν η σορός του να μεταφέρεται στον γενέθλιο τόπο του, την Ήπειρο, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα Δευτέρα.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το