Θ Plus, Υγεία

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος μαστού είναι μια νόσος η οποία αναγνωρίστηκε ήδη από την αρχαιότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση σε τομείς όπως η ακτινολογία με την ψηφιακή και 3D μαστογραφία, τον υπέρηχο με ελαστογραφία και τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας μαστού. Είναι αλήθεια ότι σήμερα ο καρκίνος μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού με μια συχνότητα συνεχώς αυξανόμενη. Ο θάνατος όμως από καρκίνο μαστού μειώνεται συνεχώς, κάτι που οφείλεται στον προληπτικό έλεγχο και στην έγκαιρη διάγνωση. 

Ο καρκίνος μαστού είναι μια ασθένεια απόλυτα θεραπεύσιμη εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Οι γυναίκες 20 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών και υπερηχογράφημα μαστού κάθε τρία χρόνια εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο κάθε χρόνο με ψηφιακή ή 3D μαστογραφία και υπέρηχο με ελαστογραφία. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου στον έλεγχο ίσως να χρειάζεται να προστεθεί και μαγνητική μαστογραφία. 

 

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού είναι: 

  • Το φύλο (99% στις γυναίκες και 1% στους άνδρες) 
  • Η ηλικία (μεγαλύτερη συχνότητα σε ηλικίες άνω των 40 ετών) 
  • Το θετικό οικογενειακό ιστορικό (μητέρα, αδελφή με καρκίνο μαστού) 
  • Κληρονομικό ιστορικό (ύπαρξη γονιδίου όπως το BRCA και το BRCA2). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι γυναίκες με κληρονομικό καρκίνο μαστού αποτελούν το 5% των εμφανιζόμενων καρκίνων.
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονών ειδικά μετά την εμμηνόπαυση
  • Έλλειψη άσκησης, Παχυσαρκία, Κάπνισμα, Αλκοόλ 

 

Tα όργανα και οι ιστοί του ανθρωπίνου σώματος αποτελούνται από μικρές υπομονάδες που ονομάζονται κύτταρα. Ο καρκίνος είναι μια διαταραχή-ασθένεια αυτών των κυττάρων.

Παρόλο που τα κύτταρα του από κάθε μέρος του σώματος μπορεί να διαφέρουν και να λειτουργούν διαφορετικά, τα πιο πολλά επιδιορθώνουν και αναπαράγουν τον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα διαιρούνται με οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Ωστόσο για κάποιο λόγο όταν η διαδικασία αυτή βγαίνει εκτός ελέγχου , τα κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται και σχηματίζεται ένα μόρφωμα μαστού. Τα μορφώματα μαστού συνήθως σχηματίζονται από υπερανάπτυξη των κυττάρων που επικαλύπτουν τους πόρους του μαζικού παρεγχύματος. Αυτά μπορεί να είναι είτε καλοήθη είτε κακοήθη.

Σε μια καλοήθη νεοπλασία τα κύτταρα αναπτύσσονται ανώμαλα και σχηματίζουν ένα μόρφωμα , αλλά δεν επεκτείνονται σε άλλα τμήματα του σώματος και δεν είναι καρκίνος. Ο πιο συχνός τύπος καλοήθους νεοπλασίας λέγεται ινοαδένωμα. Σε πολλές περιπτώσεις αυξημένου μεγέθους αυτών μπορεί να χρειάζεται η χειρουργική αφαίρεση αυτών για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Καμία άλλη πρόσθετη θεραπεία δεν απαιτείται.

Σε περίπτωση κακοήθους νεοπλασίας, τα καρκινικά κύτταρα έχουν την δυνατότητα να εξαπλώνονται στο μαζικό παρέγχυμα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Για παράδειγμα αν ο κακοήθης όγκος στον μαστό δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξαπλωθεί στον μυ κάτω από το μαζικό παρέγχυμα, είτε στο δέρμα που καλύπτει το μαστό. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν από την πρωτοπαθή εστία και εξαπλώνονται σε άλλα όργανα στο σώμα. Η μετακίνηση τους μπορεί να γίνει είτε αιματογενώς είτε λεμφογενώς. Όταν αυτά τα κύτταρα προσεγγίσουν μια νέα περιοχή μπορεί να αρχίσουν να διαιρούνται και να σχηματίσουν μια νέα κακοήθη εστία. Αυτή τότε ονομάζεται δευτεροπαθής ή μεταστατική εστία.

Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα μέσα στους πόρους και τα λόβια του μαζικού παρεγχύματος γίνονται καρκινικά. Αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο τότε ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί. Αν ο καρκίνος μεταναστεύσει σε άλλα όργανα συνήθως δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Φλεγμονή του Μαστού. Οι φλεγμονές του μαστού διακρίνονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: τις φλεγμονές της περιόδου γαλουχίας, τις φλεγμονές εκτός περιόδου γαλουχίας και τον φλεγμονώδη καρκίνο.

Ανοσοθεραπεία είναι οποιαδήποτε θεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Μαστεκτομή είναι η επέμβαση που διενεργείται για την αφαίρεση όλου του μαστού ώστε να αντιμετωπισθεί ή να προληφθεί ο καρκίνος. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή τόσο στην πρώιμη όσο και στην προχωρημένη μορφή κακοήθειας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων της πρώιμης μορφής ο μαστός διατηρείται.

Για την Κλινική Εξέταση Μαστού η κλινική εξέταση της ασθενούς περιλαμβάνει: φυσική εξέταση των μαστών που συμπληρώνεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, με υπερηχογραφική συσχέτιση.  

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΛΕΣΣΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΑΘΗΝΑ | ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ | TEL : 6945 789 727

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το