Τοπικά

Καρκινικά κύτταρα στα μικροσκόπια μαθητών του 3ου ΓΕΛ Βόλου

unnamed

Τα πρώτα τους βήματα στη μελέτη του καρκίνου κάνουν οι μαθητές της Β’ Τάξης Λυκείου ερευνώντας μέσα από τα μικροσκόπια του σχολικού εργαστηρίου τα καρκινικά κύτταρα, ενώ είναι τόσο έντονο το ενδιαφέρον τους που τα φωτογραφίζουν με τα smartphone, προκειμένου να μπορούν να δουν κάποιες λεπτομέρειες καλύτερα.
Πέρα από τη γνώση του βιβλίου της Βιολογίας, οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν νέες δυνατότητες στους έφηβους για τη σύνδεση με την επιστημονική γνώση.
Το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει στα σχολεία δείγματα από καρκινικά κύτταρα, ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις μεταξύ ενός υγιούς και μη υγιούς κυττάρου.
Ο μαθητές δείχνουν ενθουσιασμένοι από τη μελέτη της βιολογίας, της οποίας τη γνώση τη θεωρούν απαραίτητη για την ευρύτερη μόρφωση ενός σύγχρονου ανθρώπου ανεξαρτήτως αν θα στραφούν μελλοντικά σε κάποιο άλλο επάγγελμα.
Μέσα από τη μικροσκοπική παρατήρηση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν και να μάθουν για τα καρκινικά κύτταρα, για το γονιδίωμα, για τα χρωμοσώματα και άλλα.
Στη «Θ» μίλησαν οι μαθητές της Β’ Τάξης του 3ου ΓΕΛ Βόλου, Μαρία Βουλγαρίδη, Λεμονιά Γιαλίδη, Μερόπη Γιαμάκου, Κωνσταντίνος Αραμπατζής και Δήμητρα Θεοχάρη, οι οποίοι τονίζουν πως ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από τη μελέτη των καρκινικών κυττάρων και ένιωσαν πολύ ιδιαίτερα, όταν διέκριναν τις διαφορές ανάμεσα στο υγιές και μη υγιές κύτταρο, σε βαθμό μάλιστα που, κατόπιν άδειας του καθηγητή τους, έβγαλαν και τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τους για τα αποθανατίσουν τις εικόνες.
Οι μαθητές γνωρίζουν ότι ο καρκίνος αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτου στο σύγχρονο κόσμο και τις επιστημονικές προσπάθειες που διεξάγονται για τη θεραπεία του συνολικά. Και χαρακτηρίζουν ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν μέσα από τα εργαστήρια να εμβαθύνουν σε βασικές γνώσεις της Βιολογίας, την οποία θεωρούν ως μια πολύ σημαντική επιστήμη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα.
Παράλληλα κατέληξαν λέγοντας ότι ανεξαρτήτως τι θα σπουδάσει κάποιος είναι απαραίτητο να αντλήσουν στο σχολείο βασικές γνώσεις της βιολογίας, η οποία καθορίζει τον ίδιο τον άνθρωπο και την υγεία του.
Ο καθηγητής Βιολογίας κ. Διονύσης Σταμάτης ανέφερε πως «στο εργαστήριο Βιολογίας του σχολείου διαθέτουμε καρκινικά κύτταρα, ενώ με τη χρήση της νέας τεχνολογίας μπορούμε να δούμε ακόμη πιο σημαντικές λεπτομέρειες που παλιότερα δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Και φέτος διαπιστώνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές. Είναι πολύ θετικό επίσης ότι το μάθημα της βιολογίας διδάσκεται στη Β’ Τάξη Λυκείου δύο ώρες την εβδομάδα. Άλλωστε η βιολογία είναι η επιστήμη του 21ου αιώνα και όλοι βασιζόμαστε σε αυτή για την ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά και στη βιοτεχνολογία, τις μεταλλάξεις, τον υπερπληθυσμό. Μάλιστα ως σχολείο έχουμε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το