Τοπικά

Καρδιαγγειακά νοσήματα και ρύπανση στο Βόλο έχουν δρόμους παράλληλους – “Μπαλάκι” οι ευθύνες στην Επιτροπή των Περιφερειών

Σε κλίμα έντασης και τα πνεύματα οξυμένα, με διαπληκτισμούς μεταξύ της Ζέττας μακρή και του Κώστας Αγοραστού, συνεδρίασε  η Ειδική Επιτροπή των Περιφερειών για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, με τον περιφερειάρχη να υποστηρίζει πως ο Βόλος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ο κ. Αγοραστός καυτηρίασε την στάση του γενικού γραμματέα περιβάλλοντος κ. Αραβώση όταν του επέρριψε όλες τις ευθύνες για το γεγονός ότι ο Βόλος δεν έχει σταθμούς μέτρησης ρύπανσης , ενώ ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Αχιλλοπούλειου κ. Δούρας που μετέχει σε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , σε αντίθεση με τον κ. Αγοραστό, δήλωσε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην πόλη είναι συντριπτικά και τα συσχέτισε με τα περιστατικά ρύπανσης λέγοντας πως ακολουθούν παράλληλη πορεία.

Η ενόχληση για την απουσία του Υπουργού περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη από την Επιτροπή ήταν έκδηλη από όλους τους μετέχοντες, με τον γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αραβώση να στηρίζει την καύση από την ΑΓΕΤ και στις αιχμές της κ. Κολυνδρίνη για το εάν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εξοπλισμού ώστε να μπορεί να καίει σκουπίδια απάντησε πως εάν δεν το έχει πράξει , είναι παράνομη. Ο κ. Αραβώσης έκρινε πως εφόσον γίνονται έλεγχοι και τηρείται η νομοθεσία κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την καύση απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 12 Αλριλίου του 2018 απάντησε σε ερώτηση βουλευτών για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ και παραδέχτηκε πως δεν έχει ανανεώσει τον εξοπλισμό της για να καίει RDF. Τόνιζε το Υπουργείο πως προκύπτει η αναγκαιότητα κατάθεσης από τη βιομηχανία αιτήματος τροποποίησης της ΑΕΠΟ, για εγκατάσταση νέου μηχανολογικού μηχανισμού, στην οποία αναμένεται να επιβληθούν όροι, όπως συχνότητα μετρήσεων ανά έτος των PCDDs/PCDFs και των βαρέων μετάλλων, μείωση της συγκέντρωσης σε εκπομπές SO2 αλλά και προσθήκη επιπλέον ρύπων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των εκπομπών και επανασχεδιασμός της πλατφόρμας, στην οποία θα προβλέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό»Αναφερόταν συγκεκριμένα πως η καύση είναι πιλοτική και χθες ο κ. Αραβώσης δεν απάντησε στα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα για τον εξοπλισμό του εργοστασίου.

 

Ένας σταθμός μέτρησης

και αυτός προβληματικός

Για τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος  του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Κ. Αραβώση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ εφόσον γίνονται έλεγχοι. Παραδέχτηκε ότι στον Βόλο με έναν και μόνο προβληματικό σταθμό καταγραφής δεν υπάρχουν έλεγχοι στο περιβάλλον για τα αιρωρούμενα σωματίδια, ενώ δεν γίνονται μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια. Η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ωστόσο πως πρέπει να γνωστοποιηθεί εάν η υποδομή της ΑΓΕΤ είναι πρόσφορη για να καίει RDF μέσω πιλοτικού προγράμματος, με άδεια από το Υπουργείο και ο κ.Αραβώσης δεν απάντησε.

Ασθένειες και ρύποι σε παράλληλη πορεία

«Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο είναι παράλληλες με αυξήσεις των ρύπων. Εισαγωγές και ρύποι έχουν παράλληλη πορεία», δήλωσε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Αχιλλοπούλειου κ. Δούρας, που μετέχει σε μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα στοιχείο που έδωσε για την κατάσταση , είναι ότι τα καρδιαγγειακά στο Βόλο είναι σε συντριπτικά νούμερα.

Ο κ. Αραβώσης για το γεγονός ότι ο Βόλος δεν διαθέτει σταθμούς μέτρησης και υπάρχει απουσία ελέγχων επέρριψε όλες τις ευθύνες στην περιφέρεια  και δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 120.000 ευρώ την εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης όταν το πανεπιστήμιο μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος μετρά την ρύπανση σε 12 σημεία του Βόλου.

Παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας ότι θεωρητικά-καθώς δεν υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία τους ενός σταθμού εφόσον δεν γίνεται ούτε συντήρηση- γίνεται μέτρηση αστικών ρύπων και δεν γίνεται μέτρηση σε διοξίνες και φουράνια. Είπε πως εάν υπάρχει ρύπανση αυτή καταγράφεται με επεισόδια τον χειμώνα λόγω της καύσης βιομάζας. Προέτρεψε την περιφέρεια να εγκαταστήσει σταθμούς λέγοντας πως είναι αρμοδιότητά της. Δήλωσε για την καύση σκουπιδιών ότι είναι  διεθνής πρακτική και αποδεκτή εφόσον γίνεται με όρους και ελέγχους και με ειδικά συστήματα ρύπανσης. «Εάν υπάρχει αυτό είναι αποδεκτή η κατάσταση», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει συνεχής μέτρηση διοξινών και φουρανίων. Επανέλαβε πως η περιφέρεια θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις και τόνισε πως σε ότι αφορά τη δυσοσμία στην πόλη δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τη δυσοσμία με τη βιομηχανία. Με αφορμή ότι από την σύσκεψη απουσίαζε ο υπουργός περιβάλλοντος και υπήρξε έντονη κριτική γι΄αυτό, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση να έρθει η ηγεσία του Υπουργείου στο Βόλο εάν υπάρχει ζήτημα και πως το ζήτημα της ΑΓΕΤ δεν αφορά θέμα αδειοδότησης της βιομηχανίας, αλλά συνεχόμενων ελέγχων.

«Είναι προφανές πως εάν δεν έγιναν επενδύσεις είναι παράνομη», τόνισε.

«Δεν μας αφήνατε να κάνουμε διαγωνισμό»

Από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης ο κ. Αγοραστός ήταν ενοχλημένος και δεν έκρυβε αυτή την ενόχληση τόσο για το γεγονός ότι η πρόσκληση που εξέδωσε η Ζέτα Μακρή αναφερόταν σε συζήτηση σε θέματα αρμοδιότητας για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, όσο και τις ευθύνες που επέρριπτε στον ίδιο ο κ. Αραβώσης για τους ελέγχους.

Είπε πως το Υπουργείο δεν τον άφηνε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για αγορά μετρητών για να ελέγξει το ίδιο τους διαγωνισμούς και πως στο Βόλο στάλθηκε ένας μεταχειρισμένος σταθμός καταγραφής ρύπων. Επέμενε στο μεταξύ πως στο Βόλο δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης.

Σκληρή κριτική για την απουσία του Υπουργού ασκήθηκε από την κ.Κολυνδρίνη, που δήλωσε πως οι μετρήσεις σε διοξίνες που έγιναν πέρσι στην ΑΓΕΤ δεν δείξανε υπερβάσεις ενώ η κ. Ζέτα Μακρή όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κάλεσε τον ιατρικό Σύλλογο, απάντησε πως δεν έχει …πιστοποιημένα στοιχεία  να παρουσιάσει.

Η κ. Κολυνδρίνη σκωπτικά απάντησε στον κ. Αραβώση λέγοντας πως η περιφέρεια δεν υπογράφει, όπως το Υπουργείο, μνημόνια συνεργασίας με τσιμεντοβιομηχανίες για καύση σκουπιδιών και τόνισε πως πρέπει να εγκατασταθεί  δίκτυο μετρητών στην πόλη, ενώ το πρόγραμμα της περιφέρειας με χρηματοδότηση εγκατάστασης δύο μετρητών και πληρωμή της μεθόδου της ολφακομετρίας για τον εντοπισμό της δυσοσμίας, παρουσίασε ο Κώτσας Αγοραστός.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το