Τοπικά

Καραντίνα διαρκείας λόγω πανδημίας – Τι εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες για την εξέλιξη του ιού

Σε καραντίνα διαρκείας που είναι πολύ πιθανόν να διαρκέσει όλο τον Απρίλιο και μετά να εξεταστεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έχει εισέλθει η χώρα εκτιμούν οι αρμόδιοι επιστήμονες οι οποίοι συμπληρώνουν πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν εδώ και τουλάχιστον 17 μέρες, ενώ πριν μια εβδομάδα ξεκίνησε να εφαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Η χώρα είναι σε καραντίνα και το κύριο ερώτημα των πολιτών είναι, πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση πολιορκίας.
«Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας» τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μέχρι στιγμής τα πηγαίνει καλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχοντας την σύγκριση με άλλες χώρες, και δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση του ιού. Ωστόσο πιστεύω ότι τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, θα επεκταθούν σε όλο τον Απρίλιο, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς και να μπούμε σταδιακά σε μια ύφεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, πρώην πρύτανη, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Γουργουλιάνη ο οποίος τόνισε πως «φαίνεται πως τα μέτρα θα ισχύσουν και όλο τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη διασπορά της πανδημίας στον πληθυσμό, ώστε να είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα και από τα Νοσοκομεία. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε πιστεύω πως από τα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσει μια προσπάθεια σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων».
Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως «δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία άρσης αυτών των μέτρων. Και είναι ένα ζήτημα, με την άρση ποιων μέτρων θα ξεκινήσει πρώτα η κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθεί στη διασπορά του ιού. Κατά την άποψή μου κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αρχικά στην κατεύθυνση της χαλάρωσης θα ήταν οι πιο μαζικές αθλήσεις, ή να λειτουργήσουν οι καφετέριες αλλά να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου στους θαμώνες. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας ο κόσμος θα βρίσκεται εκτός κλειστών χώρων».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης τσάμης δήλωσε πως «θα δούμε πώς θα έχουν αποδώσει τα μέτρα από 20 μέρες και ίσως τότε να εξετάσει η κυβέρνηση κάποια μέτρα περιορισμένης χαλάρωσης από το Μάιο. Βέβαια όλα θα πρέπει να γίνουν με προσοχή για να μην αφεθεί ο ιός. Ίσως και η άνοδος της θερμοκρασίας να περιορίσει την μεταδοτικότητα του ιού, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη. Πάντως η τακτική που ακολούθησε η Ελλάδα μέχρι στιγμής τυγχάνει ευρείας αποδοχής στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση προέταξε τον άνθρωπο και όχι την οικονομία. Το αντίθετο έπραξαν άλλες χώρες και ίσως να το πληρώσουν πολύ ακριβά. Διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά και με ένα απρόβλεπτο παράγοντα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το