Πολιτισμός

Καραγκιόζης κατά κοινωνικού ρατσισμού

karagiozis

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου θα γίνει παράσταση στην κεντρική πλατεία Αργαλαστής στις 9:00 η ώρα το βράδυ, σε συνεργασία με το Δήμο Νοτίου Πηλίου. Την παράσταση προσφέρει η Πήλιον Όρος.

«Όλοι μέσα στην παράγκα» είναι ο τίτλος του έργου, ενδεικτικός του περιεχομένου, που έχει να κάνει με τη στάση της ανοχής στον άλλον. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών, των νέων, των ανέργων, των αναπήρων, των μεταναστών και γενικά των δυσκολεμένων, όπως και ο Καραγκιόζης, άλλωστε. Οι συμμετέχοντες – θεατές προσεγγίζουν την κοινοτική παράδοση, μέσα από το θεατρικό έργο, αντιπαλεύοντας την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κρίση των δημοκρατικών αξιών, μέσα από το λαϊκό στοιχείο, την κίνηση, το λόγο και την ευρηματικότητα. Το θέατρο σκιών είναι ο παιζόμενος λόγος. Στη θεματική του έργου είναι πολλοί φορείς που δραστηριοποιούνται. Κανείς όμως δεν κάνει την προσέγγιση αυτή. Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, που παίζει την παράσταση, έχει μεγάλη εμπειρία και παιδεία στην προσέγγιση του θέματος.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας έχει τυπωθεί ενημερωτικό 16σέλιδο έντυπο που μοιράζεται στην αρχή της παράστασης σε όλους τους παραβρισκόμενους θεατές με τίτλο «Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια – Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία», του Νικόλα Δημητριάδη με πολύ γουστόζικα σκίτσα και ενδιαφέροντα κείμενα, που έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει στο ευρύ κοινό την προάσπιση και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την ισότητα όλων, την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και την εξάλειψη της ξενοφοβίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το