Ελλάδα

Καπραβέλος: Ηφαίστειο που βράζει η Αθήνα, αλλά δεν έγινε έκρηξη στα κρούσματα

Στην εκτίμηση ότι ακόμα δεν έχει γίνει «έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα όπως στη Θεσσαλονίκη» προχώρησε ο Νίκος Καπραβέλος, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα «ηφαίστειο που βράζει» και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή μέχρι το τέλος Απριλίου για οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας, την ώρα που γίνεται συζήτηση για άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καπραβέλος αναφερόμενος στην κορονοϊό, «δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη» και έκανε λόγο για ένα «ηφαίστειο που βράζει», μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας. Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα». Ο ίδιος επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με την Ελλάδα.

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σε ό,τι αφορά τα self test, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self test, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000.

Σημείωσε δε, πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό. Προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self test, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος προειδοποίησε πως μέχρι το τέλος Απριλίου η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας στην αγορά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το