Άρθρα

Κάποιος πάτησε τη χρονοκάψουλα και γυρίσαμε 30 χρόνια πίσω

Της Κατερίνας Τασσοπούλου

Το κέντρο, τα Παλιά, η παραλία, κάθε μέρα «μύριζαν» γιορτή και κάθε βράδυ στα «πεζούλια» οι ήχοι από τις μουσικές, τα μπουζούκια, τις κιθάρες, τα ραδιόφωνα με τα ηχεία, «δένανε» με άλυτους κόμπους τη σχέση μας με τον φοιτητόκοσμο.
Κάποιος όμως πάτησε τη χρονοκάψουλα και γυρίσαμε 30 χρόνια πίσω. Η ουσιαστική και ισχυρή σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο «πάγωσε».

Παιδιά που ξεκίνησαν τη νέα ζωή τους αντιμετώπισαν την πολυπλοκότητα μια νέας συνθήκης που τους τοποθέτησε στο ράφι του… πουθενά. Όνειρα για φοιτητική ζωή, για σπουδές στα αμφιθέατρα, όνειρα για γνώση ακόμα και σε συνδυασμό με δουλειά ώστε να βγαίνουν τα προς το ζειν, εκμηδενίστηκαν. Το παζλ μιας ζωής φυλακίστηκε στην οθόνη του υπολογιστή, γιατί ο κορωνοϊός επέβαλε την τηλεκπαίδευση. Σπουδαία λύση που καθιερώθηκε ως η μόνη λύση.

Στην απέναντι «όχθη», μια πόλη που στηρίζει την οικονομία της, αλλά και μεγάλο μέρος των υποδομών της στο Πανεπιστήμιο, «καταρρέει» οικονομικά. Ο μεγαλύτερος και μόνος παραγωγικός «εργοδότης» του Βόλου, το Πανεπιστήμιο που δημιουργεί υποδομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και διαθέτει το έμψυχο υλικό που κινεί όλη την αγορά, δηλαδή τους φοιτητές του, είναι κλειστό.

Στον Βόλο μόνο το 25% του δυναμικού των φοιτητών έχει σήμερα παρουσία. Πολυκατοικίες με γκαρσονιέρες, εστιατόρια και μπαρ που πολλαπλασιάστηκαν, επιχειρήσεις που εξυπηρετούν την καθημερινότητα, έμειναν άδειες.
Δεν είναι όμως ζήτημα «οικονομικής δοσοληψίας», παρότι είναι γεγονός πως πολλοί ευνοημένοι από την παρουσία των φοιτητών τους αντιμετωπίζουν ως περαστικούς επισκέπτες «μακράς διαρκείας» και τους νοικιάζουν πανάκριβα στέγη 25 τετραγωνικών.

Η σχέση μιας πόλης με τους φοιτητές είναι βαθύτερη. Υπάρχει ενεργή συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης, καλλιτεχνική, πολιτιστική και επιστημονική, η οποία έχει πάψει να υφίσταται.
Ο κορωνοϊός επιβάλλει πρακτικές που όλοι αντιλαμβάνονται ότι δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι μέσα από τις ανατροπές να βγούμε αλώβητοι. Υγιείς σωματικά και πνευματικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το