Τοπικά

Καπνίζουν τέσσερις στους δέκα Έλληνες- Καμπανάκι κινδύνου από την Αντικαρκινική Εταιρεία Μαγνησίας

«Το κάπνισμα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, παράρτημα Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος που είναι αύριο Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κάπνισμα σχετίζεται με παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, κ.α.), του καρδιαγγειακού συστήματος (στεφανιαία νόσος, κ.α.) και γενικά με παθήσεις που οδηγούν στο θάνατο 6 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο (28 χώρες ευρωπαϊκής ένωσης) το 38% των Ελλήνων εξακολουθεί να καπνίζει με μέσο όρο τα 19,5 τσιγάρα/ημέρα. Τα νούμερα αυτά είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωπαϊκή ένωση όταν ο μέσος όρος είναι 26% και 14,2 τσιγάρα/ημέρα αντίστοιχα. Το κάπνισμα ξεκινά και στη χώρα μας από μικρή ηλικία και οδηγεί τη μεγάλη πλειονότητα των καπνιστών στον εθισμό από τη νικοτίνη. Το άγχος (συναισθηματική εκ φόρτιση), η συνήθεια και η ευχαρίστηση είναι οι λόγοι που συνεχίζουν να καπνίζουν οι καπνιστές. Η επιθυμία να καπνίζουν και η δυσκολία να αντιμετωπίσουν τα στερητικά φαινόμενα του εθισμού (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, διαταραχές ύπνου, αυξημένη όρεξη, κ.ά.) είναι οι κυριότεροι λόγοι που εμποδίζουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. «Τα τελευταία χρόνια παρά τη σχετική βελτίωση στον έλεγχο του καπνίσματος, η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών και μέτρων με τη στήριξη της πολιτείας παραμένει κομβικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από το κάπνισμα», σχολίασε η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, πρόεδρος της ομάδας διακοπής καπνίσματος, ελέγχου του καπνού, ιατρικής εκπαίδευσης και προαγωγής υγείας της ΕΠΕ.
Το ελληνικό κράτος αρνείται, ακόμη και σήμερα, να εφαρμόσει το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΟΠΥΥ τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής καπνίσματος που εφαρμόζονται στα δημόσια και ιδιωτικά πνευμονολογικά ιατρεία. Τουλάχιστον οι καπνιστές ας προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν σε σχέση με τους μη καπνιστές από λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Ο εμβολιασμός έναντι αυτών γίνεται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το