Πολιτισμός

Καντάδες και αρέκιες με άρωμα Ζακύνθου – Αφιέρωμα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στην αποκριά

foto kantades

Mια αξέχαστη βραδιά υπόσχεται το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου σε όσους δακρύζουν ακόμη με τα παλιά όμορφα τραγούδια, τους φίλους της καντάδας, του τετράφωνου τραγουδιού, του μαντολίνου και της κιθάρας, της βαρκαρόλας και της αρέκιας, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στις 8.30 μ.μ. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ελληνική αποκριά και στη μουσική παράδοση των Επτανήσων, με προσκαλεσμένο τον πολιτιστικό σύλλογο Σαρακινάδου Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, η μουσική και το τραγούδι αποτελούν αχώριστο σύντροφο της ζωής των Ζακυνθινών αλλά και όλων των Επτανήσιων που από τα παλιότερα χρόνια μέχρι σήμερα εκφράζουν μουσικά τα συναισθήματα χαράς και λύπης τους. Η Ζάκυνθος, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, δέχτηκε πολλές πολιτιστικές επιδράσεις από ανατολή και δύση, οι οποίες επηρέασαν την πολιτιστική της ταυτότητα. Παρά της βενετσιάνικες και τις κρητικές επιρροές από την αρχαιότητα, στο νησί αναπτύχθηκαν ίδια μουσικά σχήματα που έφτασαν σε μεγάλη ακμή όταν στο νησί ιδρύθηκε η μουσική σχολή Ζακύνθου, το 1816. Στην Ζάκυνθο συναντάμε τέσσερα είδη μουσικής, την Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς, της αρέκιες και της καντάδες .
Αρέκιες είναι λαϊκά τραγούδια με ιδιαίτερο στυλ που τα συναντούμε και στα υπόλοιπα νησιά της Επτανήσου. Αρέκια σημαίνει ακουστικό τραγούδι προέρχεται από την ιταλική λέξη Aoreccio και τραγουδιέται με τέσσερις φωνές. Η αρμονία τους είναι κάπως περίεργη, αφού πολλές φορές η 3η φωνή τραγουδάει ψηλότερα από την 1η φωνή. Οι αρέκιες ξεκινούν με μία φωνή (σόλο) και κατόπιν η αρμονία συμπληρώνεται με τις άλλες φωνές που ακολουθούν. Οι καντάδες που λέγονται και σερενάτες είναι το δημοφιλέστερο είδος της έντεχνης επτανησιακής μουσικής. Είναι παλιά παραδοσιακά πολυφωνικά μουσικά για χορωδία και τραγουδιούνται με συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου. Οι στίχοι έχουν ερωτικό περιεχόμενο αναδεικνύουν την «μαγικά ρομαντική» στιγμή του ομολογημένου έρωτα. Είναι η στιγμή που ο κανταδόρος εκτίθεται κάτω από το μπαλκόνι της αγαπημένης του, που ακόμη κι’ αν δεν ενδώσει ερωτικά θα μείνει γοητευμένη για πάντα.
Για πληροφορίες συμμετοχής στην εκδήλωση: τα πρωινά στη Γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) 2421033938 και 2421305753.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου (Ζάκυνθος) ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός της ίδρυσής του είναι να διατηρεί τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου και να προάγει τον πολιτισμό. Διατηρεί τμήματα Παραδοσιακών Χορών, Μουσικών Οργάνων και Λαϊκού θεάτρου. Ο Π.Σ. Σαρακινάδου, με το χορευτικό του τμήμα έχει κάνει γνωστούς τους ζακυνθινούς χορούς σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχει κλιθεί να συμμετάσχει. Ο σύλλογός σήμερα αριθμεί 350 ενεργά μέλη, και το Δ.Σ. του συλλόγου απαρτίζεται κυρίως από νέα παιδιά, με νέες ιδέες αλλά και με μεγαλύτερα άτομα που συνεισφέρουν με την εμπειρία τους.
Οι δράσεις του έχουν να κάνουν με:
1. Ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και ανταλλαγών με άλλους φορείς και συλλόγους από την Ζάκυνθο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
2. Καθιέρωση εκδηλώσεων θεσμών: α) Διαδρομές στην παράδοση, β) Γιορτή μαύρης σταφίδας, γ) Βραδιά Ζακυνθινής παράδοσης δ) Η μουσική είναι το σπίτι μας ε) Ζακυνθινή Περατζάδα στ) Εκδηλώσεις Αλληλεγγύης
Τα μουσικά τμήματα του Συλλόγου επανδρώνουν 4 μουσικοδιδάσκαλοι που διδάσκουν: μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο, Ακορντεόν. Στα παραπάνω τμήματα ανήκει και το μουσικό-φωνητικό σύνολο «Φίλων του Π.Σ. Σαρακινάδου» που συνοδεύει το χορευτικό συγκρότημα σε όλες τις εμφανίσεις του, από το μουσικό τμήμα επίσης έχει δημιουργηθεί η Μαντολινάτα του Σαρακινάδου.
Το τμήμα λαϊκού θεάτρου, το οποίο είναι και το πρώτο που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του Συλλόγου, έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις γνωστές ως ομιλίες, θεατρικά έργα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, κυρίως κατά την περίοδο της αποκριάς, αλλά και σε άλλες περιόδους, γιορτές ή εκδηλώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το