Τοπικά

Κάνουν κράτηση θέσης στους ναούς του Βόλου για τον εκκλησιασμό της Κυριακής

Σε μια νέα πραγματικότητα στην εκκλησιαστική ζωή οφείλουν να προσαρμοστούν οι πιστοί κρατώντας τις αποστάσεις, βάζοντας αντισηπτικό και φορώντας ακόμη και μάσκες. Πάντως το πρώτο τεστ για τους ναούς στη Μαγνησία ήταν πετυχημένο, αφού τηρήθηκαν οι κανόνες του υπουργείου Υγείας.
Ένα μάλιστα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στις καινούριες συνθήκες της λατρευτικής ζωής, είναι πως σε ορισμένους κεντρικούς Ναούς του Βόλου οι πιστοί, για να έχουν εξασφαλισμένη την είσοδό τους στον Ναό την περασμένη Κυριακή, θα έπρεπε να είχαν λάβει την ειδική κάρτα, κοινώς να έχουν κάνει κράτηση.
Όσοι μετέβηκαν τελικά στις εκκλησίες και είτε δεν διέθεταν την κάρτα είτε είχε συμπληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός ατόμων στον εσωτερικό χώρο, υποχρεώθηκαν βάσει των νέων κανόνων να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία από τον αύλειο χώρο.

Αξίζει εδώ να τονιστεί πως στους Ναούς οι πόρτες ήταν ανοικτές, καθώς δεν γινόταν χρήση των κλιματιστικών και υπήρχε μόνο ο φυσικός αερισμός για τον εσωτερικό χώρο.
Επίσης η θεία λειτουργία μεταδιδόταν και από τα μεγάφωνα, ώστε να ακούν και αυτοί που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο.
Αρκετοί ναοί της πόλης τέλεσαν χθες δύο και τρεις θείες λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί. Επίσης, θείες λειτουργίες θα τελούν και τις καθημερινές, κυρίως για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, ενώ θα πραγματοποιούνται και αγρυπνίες.

Σε κάθε περίπτωση οι πιστοί που πήγαν στις εκκλησίες, αντιμετώπισαν νέες συνθήκες. Στην είσοδο των ναών υπήρχαν άτομα που ήλεγχαν την είσοδο των πιστών, ώστε, αν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός δεν επέτρεπαν σε άλλους να εισέλθουν. Υπενθυμίζεται πως η αναλογία εντός ναού είναι ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.
Στην είσοδο υπήρχε αντισηπτικό, ενώ οι καρέκλες είχαν μεταξύ τους τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Παράλληλα κάποιοι πιστοί είχαν μαζί τους και τις μάσκες.

Όπως προαναφέρθηκε, σε ορισμένους ναούς, οι πιστοί έπρεπε να κάνουν κράτηση της μιας από τις 50 προσφερόμενες θέσεις. Και αυτό έγινε ώστε να μην μεταβαίνουν οι πιστοί και μένουν εκτός ναού. Σε όσους ναούς εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική με την κάρτα, σχεδόν όλες οι θέσεις είχαν κλειστεί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Ιερέας ανέφερε μάλιστα, πως, όσοι έλαβαν την κάρτα και για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν τελικά να παρευρεθούν, την έδιναν σε άλλους πιστούς για να εξυπηρετηθούν.
Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι ηλικιωμένοι που είχαν προμηθευτεί την κάρτα, την ξέχασαν στα σπίτια τους και έπρεπε να εξηγούν στον αρμόδιο στην είσοδο του ναού, τι είχε τελικά συμβεί.

Πανηγύρεις Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Την μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης πανηγυρίζει η Εκκλησία αύριο Πέμπτη.
Επίκεντρο του εορτασμού στη Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής, στις 7.30 μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου.
Στις 9.30 μ.μ. θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 12.30 π.μ.
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Δεύτερη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί από 10.30 έως 11.30π.μ.
Στις 7.30 μ.μ. θα ψαλούν ο Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση των Αγίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το