Τοπικά

Κανονιστική με «τσουχτερά» πρόστιμα για καταπατητές σε αγροτικούς δρόμους και δημοτικές εκτάσεις στο Νότιο Πήλιο

Κανονισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου καταπάτησης αγροτικών δρόμων και δημοτικών εκτάσεων, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βάλει «φρένο» σε παρόμοιες περιπτώσεις με την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων. Σύμφωνα με την κανονιστική προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ το στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικής οδού και πρόστιμο 150 ευρώ το στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικού κτήματος.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Οι Δήμοι και οι Κοινότητες οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Η ακίνητη περιουσία των Δήμων και των Κοινοτήτων προστατεύεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως κάθε φορά ισχύουν. Επί διοικητικής αποβολής αποφαίνεται το Δημοτικό Συμβούλιο ή κοινοτικό συμβούλιο, ενώ το σχετικό πρωτόκολλο εκδίδει ο δήμαρχος ή πρόεδρος της Κοινότητας. Ο σχετικός Νόμος προβλέπει ότι ο καταπατητής δημόσιου κτήματος διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και με την καταβολή χρηματικού προστίμου. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο καταπατητής που ενώ αναγνωρίζει την κυριότητα του δημοσίου, δεν παραδίδει το κτήμα ή δεν εγκαταλείπει την κατοχή του κτήματος ή το εκμισθώνει σε τρίτο.
Είναι απαραίτητο, να ληφθούν δραστικά μέτρα σύμφωνα με το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου καταπάτησης αγροτικών δρόμων και δημοτικών εκτάσεων, το οποίο φαίνεται ότι προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου, πρέπει να παρέμβει, με την έγκριση κανονιστικής απόφασης, που θα δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και καθαροί, σύμφωνα με τα σχέδια της Τοπογραφικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση καταγγελίας ή αυτοψίας από τον Δήμο, μέσω των Δημοτικών υπαλλήλων, για καταπάτηση δρόμου ή δημοτικού κτήματος, η Τεχνική Υπηρεσία θα ελέγχει τα όρια των ιδιοκτητών και αν προκύπτει καταπάτηση, ο καταπατητής θα πληρώνει στον δήμο πρόστιμο και τέλη παράνομης χρήσης – καταπάτησης δημοτικής έκτασης, ανάλογα με το τμήμα που κατέλαβε».
Όπως προαναφέρθηκε η κανονιστική εγκρίθηκε ομόφωνα και σε αυτή προβλέπεται:
«Όλοι οι δρόμοι στην περιφέρεια του Δήμου Ν. Πηλίου θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και καθαροί, σύμφωνα με τα σχέδια της Τοπογραφικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση καταγγελίας ή αυτοψίας από τον Δήμο, μέσω των Δημοτικών υπαλλήλων, για καταπάτηση δρόμου ή δημοτικού κτήματος, η Τεχνική Υπηρεσία θα ελέγχει τα όρια των ιδιοκτητών και αν προκύπτει καταπάτηση, ο καταπατητής θα πληρώνει στον δήμο πρόστιμο και τέλη παράνομης χρήσης – καταπάτησης δημοτικής έκτασης, ανάλογα με το τμήμα που κατέλαβε και ειδικότερα:

-Πρόστιμο 250,00 ευρώ /στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικής οδού και
-Πρόστιμο 150,00 ευρώ/στρέμμα σε περίπτωση καταπάτησης δημοτικού κτήματος. Παράλληλα δε θα επανατοποθετεί τα όριά της ιδιοκτησίας του στη σωστή θέση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το