Τοπικά

Κανονισμός λειτουργίας για το υπαίθριο στάσιμο εμπόριο σε Αλμυρό και Σούρπη

 

Προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού κατατέθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου στις Δημοτικές Κοινότητες Αλμυρού και Σούρπης, με τον οποίο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες χορήγησης αδειών και θέσεων. Παράλληλα, καθορίζονται τα τέλη που πρέπει να καταβάλουν οι παραγωγοί και πωλητές, καθώς και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας.

Για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, απαιτείται κατοχή άδειας που βρίσκεται σε ισχύ και διακρίνεται σε άδεια παραγωγού πωλητή στο στάσιμο εμπόριο και άδεια επαγγελματία πωλητή στο στάσιμο εμπόριο.
Τόσο για τον αστικό ιστό της Κοινότητας Αλμυρού, όσο και για την Κοινότητα Σούρπης οι θέσεις άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου δεν επιτρέπεται να είναι:
-Εντός της λαϊκής αγοράς, καθώς και σε μικρότερη απόσταση των 100 μέτρων από τα άκρα αυτής.
-Μικρότερη των 100 μέτρων από καταστήματα πώλησης συναφών προϊόντων, τους σταθμούς λεωφορείων της μικροσυγκοινωνίας, από οργανωμένους και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και εκκλησίες, από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων.
-Για πωλητές που λειτουργούν κινητές καντίνες η απόσταση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 50 μέτρων μεταξύ τους και 100 μέτρων από καταστήματα πώλησης συναφών προϊόντων.
Ο χώρος που θα καταλαμβάνει κάθε θέση μόνιμου στάσιμου εμπορίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων και δεν θα ξεπερνά τα οκτώ τετραγωνικά μέτρα, το οποίο θα ορίζεται με ακρίβεια στην εκάστοτε προκήρυξη, με εξαίρεση δραστηριότητα καντίνας όπου ο χώρος κατάληψης θα είναι ο απαραίτητος για την εγκατάσταση της καντίνας.
Η χρονική διάρκεια ισχύος των αδειών στο στάσιμο εμπόριο είναι πέντε έτη.

Καταβαλλόμενα τέλη
Για τη δραστηριοποίηση στο στάσιμο εμπόριο (παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών) καταβάλλεται τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Με απόφαση του Δήμου καθορίζονται το ύψος του τέλους, ο τρόπος πληρωμής και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.
Σε περίπτωση προπληρωμής του τέλους της θέσης δραστηριοποίησης, ο Δήμος παρέχει έκπτωση 5% επί του συνολικού ετήσιου τέλους.
Ο κάτοχος θέσης δραστηριοποίησης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους για τη θέση που κατέχει, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.
Ειδικά ο παραγωγός πωλητής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους για τη θέση, που κατέχει λόγω φυσικής ή άλλης καταστροφής της παραγωγής του, καθώς και λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων των προϊόντων του που οφείλεται στην πώληση αυτών. Για τον σκοπό αυτόν, υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στον φορέα διαχείρισης της λαϊκής αγοράς και δεν έχει θέση δραστηριοποίησης για τα προϊόντα αυτά.

Κυρώσεις
Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας επιβάλλονται κυρώσεις με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Δήμου.
Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας καθορίζονται ως εξής α) η απλή σύσταση σε συμμόρφωση, β) η επιβολή χρηματικού προστίμου έως και 1.000 ευρώ και γ) η ανάκληση της άδειας μέχρι ένα (1) μήνα).
Δεν επιτρέπεται η δραστηριοποίηση των πωλητών επαγγελματιών – παραγωγών στις περιπτώσεις:
-Όταν ο πωλητής (επαγγελματίας – παραγωγός ή το εξουσιοδοτημένο φυσικό πρόσωπο (υπάλληλος), εκτίει επιβληθείσα διοικητική ποινή.
-Όταν η άδεια του πωλητή (επαγγελματία) έχει ανακληθεί προσωρινά λόγω οφειλών ή λόγω θεώρησης.
-Όταν ο πωλητής (παραγωγός ή το εξουσιοδοτημένο φυσικό πρόσωπο (υπάλληλος) δεν κατέχει άδεια ή αυτή δεν είναι σε ισχύ.
-Όταν ο πωλητής (επαγγελματίας – παραγωγός ή το εξουσιοδοτημένο φυσικό πρόσωπο (υπάλληλος), δεν χρησιμοποιεί εγκεκριμένο πάγκο
Η θέση δραστηριοποίησης ανακαλείται για έξι μήνες, εφόσον σε διάστημα δύο ετών ο δικαιούχος πωλητής υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση του Ν. 4849/2021 για περισσότερες από έξι φορές. Αν έχει υποπέσει σε διάστημα δύο ετών σε έξι παραβάσεις, η αρχή ελέγχου που καταχώρησε και βεβαίωσε την τελευταία παράβαση ενημερώνει εγγράφως τον δικαιούχο πωλητή για τις επιπτώσεις της επιπλέον παράβασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το