Οικονομία

Κανονικά οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ -Σήμερα λήγει η προθεσμία

trapezes
Στα γκισέ των τραπεζών πρέπει να σπεύσουν σήμερα όσοι φορολογούμενοι έχουν να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Παράλληλα, σήμερα λήγει η προθεσμία και για την υποβολή αιτήματος εξαίρεσης από το καθεστώς ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον δεν πληρωθεί η πεμπτη δόση, τότε καθίσταται ληξιπρόθεσμη η οφειλή και προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες διερωτώνται αν θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί, δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών για κατάργησή του από το 2015. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι δόσεις αφορούν στο 2014.

Πάντως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένει έσοδα από τη συγκεκριμένη δόση του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 360 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η προθεσμία για την 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 27 Φεβρουαρίου. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2015 για να αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις.

Οσο για την υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε και σε 2 δόσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, διαφορετικά θεωρείται ληξιπρόθεσμη.

Τέλος, αναφορικά με την αίτηση για εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο έως 10.000 ευρώ από το καθεστώς του ΦΠΑ, όσοι ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ θα εκδίδουν αποδείξεις με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Οι δηλώσεις μετάταξης υποκείμενου στο ΦΠΑ, από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο, υποβάλλονται στο τμήμα Μητρώου των ΔΟΥ χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης. Ομως η αίτηση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο σήμερα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το