Ελλάδα

Κανονικά οι μεταβιβάσεις αυθαιρέτων ακόμα και πριν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Kανονικά θα μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία θα τακτοποιηθούν ως αυθαίρετα των κατηγοριών 1 – 4 και μετά τη λήξη του νόμου, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου και μετά παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, γεγονός, το οποίο αφήνει ένα «παράθυρο» τριών μηνών.
Αυτό ορίζει διευκρινιστική εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και ως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η καταχώρηση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της τακτοποίησης. Για παράδειγμα, «είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί από 1.10.2020 με την έως σήμερα διαδικασία, χωρίς απαίτηση καταχώρησης στην ταυτότητα κτιρίου μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτής», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ειδικότερα, η διευκρινιστική εγκύκλιος, προβλέπει ότι για το διάστημα μη λειτουργίας του μητρώου του άρθρου 62 (Ταυτότητας Κτιρίου) του ν. 4495/2017, οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώρηση της ταυτότητας κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας.
Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το