Τοπικά

Κανένας χώρος για προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής από την διαπαραταξιακή του Βόλου

Η διαπαραταξιακή που συνεδρίασε σήμερα το πρωϊ αποφάσισε να μην διατεθεί κανένας χώρος στη Χρυσή Αυγή εφόσον τον ζητήσει για συγκέντρωση προπαγάνδας για τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Οι χώροι που θα διατεθούν σε παρατάξεις και κόμματα είναι:  Δημαρχείο Βόλου, πρώην Δημαρχεία όλων των συνενωθέντων Δήμων, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Μεταξουργείο, Εκθεσιακός Πολυχώρος Π. Άρεως, Αχίλλειο. Επίσης θα διατεθεί η εξέδρα του Δήμου Βόλου, στην παραλία (απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδας για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων μετά τα σχετικά αιτήματα που θα διατεθούν.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπεται η τοποθέτηση καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών για τους συνδυασμούς σε διαστάσεις όχι μεγαλύτερες των 2Χ2 μέτρων και τροχόσπιτα, όχι μεγαλύτερα των τεσσάρων μέτρων, χωρίς χρήση μεγαφωνικών συσκευών.
Οι θέσεις που καθορίστηκαν για τη χρήση αυτή είναι, οι πλατείες Αγ. Νικολάου, Ελευθερίας, Ερμού, Αργοναυτών, Ιάσονος, Φιλελλήνων. Δημητριάδος, (πεζοδρόμιο πρώην Green Park), Πλατεία Πανεπιστημίου, Πλατεία πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και οι πλατείες των Δημοτικών Ενοτήτων.

Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. και της ΛΑ.Σ. κ.κ. Τσιώνας Μιχαήλ και Κούρτης Αντώνιος, κατέθεσαν δύο προτάσεις. Πρώτον, να είναι στη διάθεση όλων των κομμάτων και παρατάξεων, όλοι οι δημόσιοι χώροι της πόλης, όπως επίσης και να χρησιμοποιηθεί ο κάθε πρόσφορος τρόπος για την προβολή τους. Δεύτερον, να τοποθετηθούν όλοι οι παρόντες ότι με απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα διατεθεί κανένας χώρος στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Ο εκπρόσωπος του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» κ. Καστρινάκης Μιχαήλ, συμφώνησε με τη μη διάθεση χώρου στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και πρότεινε την αναλογική χρήση στα διαφημιστικά πλαίσια που προτίθεται να διαθέσει το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ.

Ο εκπρόσωπος του «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ», κ. Σκαλτσής Δημήτριος, συμφώνησε με τη μη διάθεση χώρου στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και πρότεινε την αναλογική χρήση στα διαφημιστικά πλαίσια που προτίθεται να διαθέσει το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ.

Ο εκπρόσωπος της  «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ¨ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ¨» κ. Μολόχας Στέφανος, συμφώνησε με τη μη διάθεση χώρου στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, πρότεινε την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων και παρατάξεων στις εκλογές και όχι την περιθωριοποίησή τους από τα ΜΜΕ, όπως επίσης να γίνουν άμεσα δεκτά και χωρίς κωλυσιεργίες τα αιτήματά τους για τη διάθεση των χώρων.

Η εκπρόσωπος του Ε.ΣΥ. ΒΟΛΟΥ ¨ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ¨, κα Ελένη Χατζοπούλου, συμφώνησε με τις τοποθετήσεις όλων των ανωτέρω.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 24923/04-04-2019 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ., επιτρέπεται:

  • H προβολή των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων στα υπάρχοντα μόνιμα και σταθερά πλαίσια του Δήμου, τα οποία μπορούν να διατίθενται επί ίσοις όροις και αναλογικά, καθώς και σε προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζουν και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών (σύμφωνα με την παράγραφο 4 της αρ. πρωτ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών). Οι συνδυασμοί μπορούν να κατασκευάζουν κινητά πλαίσια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις του κέντρου της πόλης, χωρίς να παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων και γενικά την κυκλοφορία.
  • Η τοποθέτηση, κατ’ εξαίρεση, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών από τους συνδυασμούς στους διατιθέμενους χώρους σε διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 2Χ2Χ2 μέτρα και τροχόσπιτα όχι μεγαλύτερα από τέσσερα (4) μέτρα, χωρίς χρήση μεγαφωνικών συσκευών (σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ’ αριθμ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών). Η τοποθέτηση θα γίνεται, μετά από σχετική αίτηση που θα υποβληθεί στο Δήμο σε θέση που δεν θα συμπίπτει με αυτή που έχει ζητηθεί από άλλο υποψήφιο. Οι θέσεις που καθορίστηκαν είναι: Πλατεία Αγίου Νικολάου, πλατεία Ελευθερίας, Ερμού, Αργοναυτών – Ιάσονος (πεζοδρόμιο Πανεπιστημίου), Ιάσονος – Φιλελλήλων – Δημητριάδος (πεζοδρόμιο πρώην Green Park), πλατεία Πανεπιστημίου, πλατεία πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και οι πλατείες των Δημοτικών Ενοτήτων. Η αντίστοιχη κατανομή θα γίνει, σύμφωνα με τα αιτήματα που θα διατυπωθούν.
  • Η προβολή φωτεινών διαφανειών (σλάϊτς) σε ανοικτούς χώρους (επιφάνειες πολυκατοικιών), με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορά (σύμφωνα με την παρ. 8 της υπ’ αριθμ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών).

Αναφορικά με τα παραπάνω, θα υποβάλλονται γραπτά αιτήματα από τα κόμματα και τους συνδυασμούς προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

 

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 24923/04-04-2019 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ., απαγορεύεται:
  • Η ανάρτηση πανώ, αεροπανώ και πάσης φύσεως άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. (σύμφωνα με την παρ. 7 της αρ. πρωτ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών).
  • Η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού (πλαστικά) και η χρήση διαφημιστικών τρυκ, εφόσον το υλικό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης, η χρήση χρωστικών ουσιών (σπρέι, χρώματα κλπ) και η αναγραφή συνθημάτων σε εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων (σύμφωνα με την παρ. 9 της αρ. πρωτ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών και όπως καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2946/2001).
  • Η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλει στη ρύπανση των πόλεων και χωρίων και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων (σύμφωνα με την παρ. 10 της αρ. πρωτ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών).
  • Η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε άλλους συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους (σύμφωνα με την παρ. 11 της αρ. πρωτ. 24923/04-04-2019 απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών).

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το