Κόσμος

Καναδάς: Οργή για τους ομαδικούς τάφους αυτοχθόνων παιδιών

Η κοινή γνώμη του Καναδά είναι συγκλονισμένη από τον ομαδικό τάφο 750 αυτοχθόνων παιδιών που ανακαλύφθηκε. Στην περιοχή, που κάποτε λειτουργούσε καθολικό οικοτροφείο, πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων.

Επί δεκαετίες, τα παιδιά των αυτοχθόνων που φιλοξενούνταν σε τέτοια εκκλησιαστικά ιδρύματα φαίνεται να βίωναν έναν άνευ προηγουμένου εφιάλτη. Από τον 19ο αιώνα έως το 1970 λειτουργούσαν στη χώρα 139 καθολικά οικοτροφεία, φιλοξενώντας 150.000 παιδιά. Από αυτά, 6.000 εκτιμάται ότι πέθαναν ενώ, πολλά άλλα υπέστησαν κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς. Τις τελευταίες μέρες στη χώρα έχουν σημειωθεί εμπρησμοί σε καθολικές εκκλησίες, αφού οι αποκαλύψεις δημιουργούν οργισμένες αντιδράσεις. Η κοινότητα των αυτοχθόνων ζητάει από τον Πάπα να απολογηθεί και κάνουν λόγο για γενοκτονία.

Το μήνυμα Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, εξέφρασε την “οδύνη” του και δήλωσε ότι ο Καναδάς πρέπει να «παίρνει μαθήματα από το παρελθόν του και να προχωρά στον κοινό δρόμο της συμφιλίωσης». Δήλωσε ότι «ο πόνος και το τραύμα που νιώθετε είναι μια ευθύνη που πρέπει να φέρει ο Καναδάς». Είναι ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των κυρίαρχων αυτοχθόνων εθνών της επαρχίας Σασκάτσουαν Μπόμπι Κάμερον.

Φρίκη χωρίς τέλος
Τον περασμένο μήνα, ο εντοπισμός των οστών 215 παιδιών κοντά σε άλλο ίδρυμα αυτοχθόνων είχε ήδη τραυματίσει και εξοργίσει τη χώρα. Οι ανακαλύψεις αυτές έφεραν στη μνήμη το τραύμα που βίωσαν 150.000 παιδιά Ινδιάνων, μιγάδων και Ινουίτ (Εσκιμώωv του Καναδά), αποκομμένων από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους και στρατολογημένων δια της βίας μέχρι τη δεκαετία του 1990 σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά υπέστησαν κακομεταχειρίσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις και περισσότερα από 4.000 πέθαναν εκεί, σύμφωνα με επιτροπή έρευνας που ανέφερε στο πόρισμά της ότι ήταν μια πραγματική “πολιτιστική γενοκτονία” εκ μέρους του Καναδά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το