Οικονομία

Καμπανάκι Moody’s για την πιθανή ανάγκη νέων κεφαλαίων στις τράπεζες

πίνακας

Credit Negative για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η κίνηση της Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία και εάν αυτό είναι κατ’ ουσία παράνομη κρατική ενίσχυση, σημειώνει σε σημερινή της έκθεση η Moody’s.

Ο οίκος μάλιστα υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες, που αναγνωρίζουν την αναβαλλόμενη φορολογία στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, τότε οι ελληνικές τράπεζες, που σήμερα χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο σε μεγάλο βαθμό και έχουν 12,8 δισ ευρώ υπολογισμένα στα Κεφάλαια τους μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέα άντληση κεφαλαίων, την τρίτη απ’ το 2013.

Σημειώνεται ότι απ’ τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αντλήσει ως τώρα 37 δισ ευρώ.

Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (ΑΦΑ) είναι μια λογιστική πρακτική που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Με την ΑΦΑ μία επιχείρηση έχει τη δυνατότητα, στην περίπτωση που για μία ή περισσότερες χρονιές εμφανίσει ζημίες, να τις συμψηφίσει με κερδοφόρες χρήσεις καταβάλλοντας μικρότερο φόρο από αυτόν που της αναλογεί. Σήμερα μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, και κατ’ επέκταση της κεφαλαιακής επάρκειας –με βάση την οποία η ΕΚΤ κρίνει αν μια τράπεζα είναι ή δεν είναι βιώσιμη–, αποτελείται από αυτό το, σε μεγάλο βαθμό θεωρητικό, κεφάλαιο.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το