Θ Plus, Υγεία

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: «Μεγάλος κίνδυνος η χολέρα στην Τουρκία» – Τι εξηγεί ο καθηγητής

Τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία υπογράμμισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ειδικός έδωσε βάση στην ανάγκη επισκευής του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

«Το βασικό στοιχείο που βλέπουμε σε τέτοιου επιπέδου καταστροφές είναι η καταστροφή του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτά τα δύο συστήματα είναι βασικά στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης μιας πόλης, γιατί από τη μία ο κόσμος παίρνει καθαρό νερό, το οποίο αν δεν είναι πόσιμο δεν μπορεί να το καταναλώσει και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτό το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό της αποχέτευσης» υπογράμμισε αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μεγάλος κίνδυνος η χολέρα
Αναφερόμενος στον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών και μολυσματικών νόσων ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι η χολέρα, «η οποία εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν».

Με αφορμή τη συζήτηση για την ξεχασμένη νόσο, ο καθηγητής Υγιεινής είπε ότι η χολέρα ως πανδημία εμφανίστηκε πριν από σχεδόν 40 χρόνια.

«Υπάρχουν εστίες σε διάφορα σημεία στον κόσμο. Δεν είναι εύκολο σε ένα υγειονομικό σύστημα όπως είναι της Ευρώπης, να εγκατασταθεί χολέρα. Χρειάζεται να είναι να υπάρχει πρόβλημα με την αποχέτευση και με το πόσιμο νερό. Αυτό είναι τα δύο βασικά στοιχεία» είπε ο ειδικός.

Όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης στην Ευρώπη.

Τέλος, περιγράφοντας τις δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουν οι σεισμοπαθείς επισήμανε ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρόνια φάρμακα καθώς και πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα που έχει καταστραφεί.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το