Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου.
Ο κ. Λέκκας μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία πάρθηκε μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις».
Στη συνέχεια ο καθηγητής ανέφερε: «Το 2018, είχαμε διακρίνει στην παραλία, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια».
Στη συνέχεια τόνισε: «Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο».
Τέλος, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.
Πηγή: Έθνος