Ελλάδα

Καμμένος: Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τα F-16

«Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16, υπάρχει ένα «Letter of Request» [έγγραφο αίτημα], είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

«Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος από το βήμα της βουλής και συνέχισε:

«Αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών».

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.».

Εξήγησε ακόμη ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο για την αναβάθμιση των F-16 περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ακόμη, ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η… Boeing» είπε ο κ. Καμμένος, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν αυτά αν το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι δεν συμφέρει.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες» και πρόσθεσε: «Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σσ αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων».

«Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω» τόνισε ο Πάνος Καμμένος και συμπλήρωσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός…».

Τι λένε οι Αμερικανοί

Στις 16 Οκτωβρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε F-16 Block V και ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ενημέρωσε εγγράφως για το θέμα το Κογκρέσο. Το εκτιμώμενο κόστος της αναβάθμισης είναι 2,404 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, που είχε εκδοθεί στις 17 Οκτωβρίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πιθανή αγορά για την αναβάθμιση του στόλου της των F-16 σε F-16 Block V», αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού, που παραθέτει αναλυτικά τα συστήματα που θα αγοράσει η χώρα μας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και προσομοιωτές, υποστηρικτικά συστήματα εδάφους, εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη κ.α.

Ο στόχος της αναβάθμισης

«Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τους στόχους εθνικής ασφάλειας, βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση να ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον, μειώνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία», επισημαίνει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τωρινές και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της για να αποτρέψει απειλές στην περιοχή, να ενισχύσει την άμυνά της και να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», συνεχίζει και υπογραμμίζει ότι η πώληση του εξοπλισμού δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή.

Τα αντισταθμιστικά

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γνωστά αντισταθμιστικά. Ομως, τυπικά η Ελλάδα ζητά αντισταθμιστικά. Οποια τέτοια συμφωνία θα καθοριστεί από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ανάδοχου», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ σημειώνει ότι για την προτεινόμενη πώληση θα απαιτηθεί η τοποθέτηση 3-5 επιπλέον Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων ή εκπροσώπων του ανάδοχου στην Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το