Τοπικά

Καμίνι σήμερα η Θεσσαλία με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Την ευκαιρία να «αποδράσουν» στις κοντινές παραλίες θα έχουν το Σαββατοκύριακο όσοι βρίσκονται ακόμα στη Μαγνησία αναζητώντας λίγη δροσιά. Λίγες μόνο ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου οι προβλέψεις μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες, ο υδράργυρος παραμένει σε ψηλά επίπεδα και σήμερα το θερμόμετρο στον Βόλο θα αγγίξει τους 35 βαθμούς, ενώ στο Βελεστίνο, και πιθανόν στον Αλμυρό, αναμένεται να φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τους 39 βαθμούς θα αγγίξει το θερμόμετρο σήμερα στη γειτονική Λάρισα.
Το «ζεστό» σκηνικό διατηρείται και αύριο Κυριακή, ωστόσο προβλέπεται οι θερμοκρασίες να είναι περισσότερο ανεκτές. Έτσι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη, το θερμόμετρο στον Βόλο θα δείξει έως και 32 βαθμούς, ενώ τη Δευτέρα οι βοριάδες παραμένουν και διατηρούν τις θερμοκρασίες στη Μαγνησία στα ίδια επίπεδα. «Με τους βοριάδες η θερμοκρασία πέφτει και την Κυριακή θα φτάνει τους 30-32 βαθμούς στον Βόλο. Οι άνεμοι θα πνέουν 4-5 μποφόρ και στο κεντρικό Αιγαίο 7 μποφόρ» ανέφερε.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται ξανά από την Τρίτη. Όπως δήλωσε ο κ. Τακούδης, η αρχική εκτίμηση που υπήρχε για τον Δεκαπενταύγουστο και αφορούσε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον για δύο ημέρες, είναι πλέον αρκετά περιορισμένη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μετεωρολόγου η θερμοκρασία δεν φαίνεται πως θα ανέβει τόσο πολύ.
«Θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στις 14 και 15 Αυγούστου, αλλά ο υδράργυρος δεν θα φτάσει τους 40 βαθμούς. Στο Βελεστίνο θα φτάσει τους 38 βαθμούς τη μία από τις δύο ημέρες».
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ηπειρωτική Μαγνησία και οι Βόρειες Σποράδες βρίσκονται στην υψηλή κατηγορία κινδύνου για την εκδήλωση φωτιάς.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Mέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, λόγω του κόκκινου συναγερμού επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό, καθώς και σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας περιουσίας και της ζωής του καθενός, αλλά και του περιβάλλοντος».
Ο «κόκκινος συναγερμός» για την κρατική μηχανή, αλλά και τους πολίτες έχει διάρκεια τριών ημερών, αρχής γενομένης από το Σάββατο.
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έκανε επίσης έκκληση για την αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το