Αθλητισμός

Καμία συμφωνία για τα τηλεοπτικά – Στον αέρα οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, μαζί και ο Ολυμπιακός Βόλου

Τις προηγούμενες μέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, όσον αφορά τα χρήματα που θα πάρουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ, με τις πληροφορίες να έκαναν λόγο πως τα ποσά θα είναι πολύ λιγότερα, από αυτά που έχει υποσχεθεί στις ομάδες ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Όσον αφορά το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, στο οποίο θα συμμετάσχει τη νέα χρονιά ο Ολυμπιακός Βόλου, φαίνεται πως τα προβλήματα ήδη έχουν αρχίσει, πριν οι ομάδες της κατηγορίας (οι 12 από τις 14) γίνουν ΠΑΕ. Κι αυτό, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο, όσον αφορά τα εγγυημένα έσοδα, γεγονός που σημαίνει πως όποιοι παράγοντες αναλάβουν τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ως προς τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό που θα κάνουν, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ομάδες τους.

Προχθές ο πρόεδρος της Λίγκας, Λεωνίδας Λεουτσάκος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΡΤ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία αναφορικά με την τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος της νέας Φούτμπολ Λιγκ.
Η ΕΡΤ έχει εγκρίνει κανονικά το κονδύλι για τη μετάδοση των αγώνων της Σούπερ Λιγκ 1 και της Σούπερ Λιγκ 2 για τη νέα σεζόν (αν και κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως τα χρήματα θα είναι τελικά πολύ λιγότερα από αυτά που υπολογίζουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2), όμως προς το παρόν τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, έστω κι αν ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρχουν πόροι από τηλεοπτικό συμβόλαιο, προκειμένου οι ομάδες της νέας Φούτμπολ Λιγκ να είναι βιώσιμες.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αθλητισμού φέρεται να έχει δεσμευτεί για ένα συμβόλαιο ύψους 1,8 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στις ομάδες της λίγκας, ωστόσο οι εκλογές επιβραδύνουν τις εξελίξεις και προς το παρόν όλα είναι στον αέρα, αναφορικά με το αν η ΕΡΤ θα καλύψει – τελικά – το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ.
Δικαιολογημένα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, οι οποίες βλέπουν με το… καλημέρα, ως επαγγελματικές πλέον, να χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να συντηρηθούν και να είναι απόλυτα εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε ποδοσφαιριστές, προσωπικό, δημόσιο, πέρα από τα άλλα έξοδα που έχουν να κάνουν με διαιτησία και μετακινήσεις.

Αν τελικά οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ αφεθούν στη μοίρα τους, χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση (μέσω ΕΡΤ), που υπολόγιζαν, τότε η αναδιάρθρωση όχι μόνο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη βελτίωση του προϊόντος, όπως υπολογίζουν Πολιτεία και ΕΠΟ, αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Κι αυτό, καθώς η αναδιάρθρωση έγινε με σκοπό να μειωθούν οι επαγγελματικές ομάδες που ήταν 32 (16 στη Σούπερ Λιγκ και 16 στη Φούτμπολ Λιγκ), ωστόσο, με τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 και το γεγονός ότι η νέα Φούτμπολ Λιγκ θα είναι και αυτή επαγγελματική, οι ΠΑΕ γίνονται 40. Δηλαδή, αυξάνονται οι επαγγελματικές ομάδες της Ελλάδας κατά οκτώ, σε σχέση με πέρυσι.
Το χειρότερο, όμως είναι, ότι θα υπάρχει μεγάλο χάσμα, ως προς τα έσοδα ανάμεσα στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και αυτές της Φούτμπολ Λιγκ, παρότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, ως προς την εμπορικότητα των ομάδων των δύο κατηγοριών. Τα έξοδα για τους συλλόγους και των δύο κατηγοριών θα είναι σχεδόν τα ίδια, η διαφορά, ωστόσο, θα είναι στα έσοδα. Αν βέβαια ισχύσουν οι συμφωνίες με την ΕΡΤ και μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που έχουμε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κι αυτό, καθώς ως γνωστόν, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στα χρήματα παίρνουν οι ομάδες από την κρατική τηλεόραση, εκφράζοντας επί της ουσίας τη διαφωνία του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα γίνει ανάλυση κόστους-οφέλους των συμβολαίων της ΕΡΤ με τις ομάδες», εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και γίνει κυβέρνηση.

Αντίστροφη μέτρηση για τη γενική συνέλευση
Είναι λογικό, όλα τα παραπάνω να προβληματίζουν και τους ανθρώπους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν τον Ολυμπιακό Βόλου και να διοικήσουν την ΠΑΕ, που θα συσταθεί σε λίγες μέρες. Θυμίζουμε, πως την προσεχή Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 18.00 στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του συλλόγου, με σκοπό να οριστούν οι κανόνες για την σύσταση της ΠΑΕ. Η πενταμελής επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει όλες τις κινήσεις για τη δημιουργία της ΠΑΕ θα ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα, όπου αρχικά τα μέλη του συλλόγου θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο που θα ορίσει η γενική συνέλευση των μελών του Ολυμπιακού. Το μίνιμουμ που μπορεί να οριστεί είναι 30.000 ευρώ, ωστόσο, είδαμε πρόσφατα στο Αιγάλεω (ομάδα που θα λάβει και αυτή μέρος στο νέο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ), το μετοχικό κεφάλαιο να ορίζεται στις 100.000 ευρώ.

Η συνέλευση θα ορίσει και το όνομα που θα έχει η εταιρεία και τον διακριτικό τίτλο αυτής, το σύνολο των μετοχών που θα προκύψει από τη διαίρεση του μετοχικού κεφαλαίου και την αξία της κάθε μετοχής.
Όπως έχουμε τονίσει, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν στη γενική συνέλευση τα άτομα που σκοπεύουν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο και να αναλάβουν την ΠΑΕ. Εφόσον, όμως, υπάρχει άμεσος ενδιαφερόμενος, θα φροντίσει να καλυφθεί αμέσως το μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός της ομάδας για τη νέα χρονιά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως το θέμα του προπονητή, των παικτών που θα μείνουν στην ομάδα από το περσινό ρόστερ, μεταγραφές και θέματα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία της ομάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το