Τοπικά

Στον εισαγγελέα η Περιφέρεια για τον Παγασητικό – SOS από το ΤΕΕ για τον Βιολογικό που υπολειτουργεί

IMG_20150515_104608

Ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το λύμα στον Παγασητικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε επεξεργασμένο από τη ΔΕΥΑΜΒ σε επίσημο έγγραφό της προς την Περιφέρεια, μόνο επεξεργασμένο δεν ήταν, έχει στα χέρια της η Διεύθυνση Υγείας. Η Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ότι θα κατατεθεί ο φάκελλος στην Εισαγγελία και θα επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΥΑΜΒ, η οποία από το Νόμο ήταν υπεύθυνη να ενημερώσει το κοινό, πράγμα που δεν έπραξε παρότι είχε μετρήσεις. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για να δώσει εξηγήσεις, αλλά από κύκλους της δημοτικής αρχής επισημαίνεται “ότι όλα όσα αποκαλύπτονται αφορούν σε πόλεμο εναντίον της δημοτικής αρχής από αλήτες δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, που θέλουν να βλάψουν τον δήμαρχο”.

Απάντηση δεν έχει δοθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ παρότι η Περιφέρεια την κατηγόρησε ότι είπε ψέματα για διοχέτευση επεξεργασμένου λύματος στον κόλπο, ενώ επρόκειτο για ανεπεξέργαστο. Στο μεταξύ τα λύματα εξακολουθούν να πέφτουν στον Παγασητικό, αφού η βλάβη στο αντλιοστάσιο θα αποκατασταθεί σε ένα μήνα.

Από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ευθύνες επιρρίπτονται στους υπαλλήλους, αλλά μέσω διαρροών και όχι δημόσια, ενώ αύριο θα δώσει συνέντευξη ο Α. Μπέος.

Αναμένει ο Δήμος τις μετρήσεις, όπου θα φανεί η καταλληλότητα κολύμβησης των ακτών , λόγω της δυνατότητας του Παγασητικού να αυτοκαθαρίζεται, για να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν “ανύπαρκτο πρόβλημα”, όταν μέσω επίσημων εγγράφων αποδεικνύεται ότι ο Βιολογικός υπολειτουργεί.

Απόλυτη επιβεβαίωση της “Θ”-ο Βιολογικός κατέρρευσε

Μηχανικοί της ΔΕΥΑΜΒ και του βιολογικού καθαρισμού κλήθηκαν χθες από το ΤΕΕ και επιβεβαίωσαν το έγγραφο που δημοσίευσε η “Θ” με τις 12 βλάβες του βιολογικού. Επισήμαναν και κατέθεσαν και την εσωτερική αλληλογραφία όπου αποδεικνύεται ότι η διοίκηση και η γενική διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ ήταν ενημερωμένη για όλα τα προβλήματα και δήλωσαν ότι καμία απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Μάλιστα στα υπηρεσιακά έγγραφα επισημαίνεται προς τη διοίκηση ότι οδηγεί με την αδιαφορία της τον βιολογικό στην καταστροφή.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Καπούλα τόνισε ότι η εσωτερική αλληλογραφία ξεκίνησε από τον Απρίλιο στη ΔΕΥΑΜΒ και σημείωσε ότι ο βιολογικός τις ώρες αιχμής , δηλαδή σε ποσοστό 70% της λειτουργίας του, δεν αποδίδει λόγω βλαβών και ρίχνει ανεπεξέργαστο λύμα στον Παγασητικό.

“Αυτό είναι ξεκάθαρο από τις μετρήσεις. Πέφτει στον κόλπο ανεπεξέργαστο λύμα”, είπε. Σημείωσε ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο της απόρριψης ανεπεξέργαστου λύματος, η εικόνα των μετρήσεων στις ακτές θα αλλάξει.

“Το σύστημα, στις ώρες αιχμής δεν ανταποκρίνεται γι’ αυτό και το λύμα οδηγείται ανεπεξέργαστο στη θάλασσα”, τόνισε.

Οι μετρήσεις που σοκάρουν

Η Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα στις 12 Μαϊου από την έξοδο του βιολογικού και τον Παγασητικό, όπου από τις 11 Μαϊου οδηγούνται στη θάλασσα, λύματα που χαρακτηρίστηκαν επεξεργασμένα από τη ΔΕΥΑΜΒ.
Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Υγείας κ. Κολημήτρα δήλωσε  ότι είναι απίθανο το λύμα να ήταν επεξεργασμένο, καθώς τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν υψηλότατες τιμές, ενώ αντίστοιχα αποτελέσματα έχει στα χέρια της και η ΔΕΥΑΜΒ, που δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Η ΔΕΥΑΜΒ από τις 11 Μαϊου ρίχνει λύμα που χαρακτηρίζει επεξεργασμένο στον Παγασητικό και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται για ένα μήνα ακόμη λόγω βλάβης στο αντλιοστάσιο. Τα στοιχεία όμως των μετρήσεων διαψεύδουν τα περί “επεξεργασμένου λύματος”.
Τα αποτελέσματα από τη διαρροή ανεπεξέργαστων λυμάτων, λόγω μη λειτουργίας γεννήτριας από έλλειψη πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή, απέδειξαν πως δεν προκλήθηκε ρύπανση του Παγασητικού, αλλά διαταραχή του οικοσυστήματος. από μη σωστή λειτουργία του βιολογικού.

Στοιχεία “σοκ”

Η ΔΕΥΑΜΒ με έγγραφό της ενημερώνει στις 11 Μαϊου την Περιφέρεια ότι ρίχνει επεξεργασμένο λύμα στον Παγασητικό, χωρίς να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν το αντίθετο για τα περί επεξεργασμένου λύματος.

Στις 12 Μαϊου διενεργούνται εξετάσεις και αποδεικνύεται ότι: Στην έξοδο του βιολογικού και πριν γίνει χλωρίωση τα ολικά κολοβακτηριοειδή αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια mlg και οι εντερόκκοκοι τα 160.000 mlg.

Στην έξοδο του βιολογικού μετά τη χλωρίωση τα στοιχεία παραμένουν σοκαριστικά: Τα ολικά κολοβακτιριοειδή αγγίζουν τα 7 εκ. mlg και οι εντερόκκοκοι τα 140.000 mlg.

Για τις αστικές παραλίες έγινε έλεγχος το  περασμένο Σάββατο και αποδείχτηκε ότι υπάρχει διαταραχή του οικοσυστήματος, που αποδίδεται σε μη σωστή λειτουργία του βιολογικού, αλλά όχι κίνδυνος για τους λουόμενους. Τα στοιχεία συγκρίθηκαν με βλάβες προηγούμενων ετών, όπου επί μέρες γινόταν απόρριψη λυμάτων στο λιμάνι και αποδείχθηκε ότι οι τιμές είναι υψηλότερες, παρότι διοχετεύτηκε απόβλητο ανεπεξέργαστο για μια ώρα στον Παγασητικό.

“Οι τιμές είναι εντός ορίων, αλλά υψηλότερες από άλλες φορές. Δεν δικαιολογούνται τέτοιες τιμές για μια ώρα διάθεσης αποβλήτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στον βιολογικό. Σε ότι αφορά το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ που μας ενημέρωσε για ρήψη επεξεργασμένου λύματος στις 11 Μαϊου, πρόκειται για παραπλάνηση”, τονίστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το