Κόσμος

Κάμερον: Θα κλείσω τα σύνορα σε Ελληνες μετανάστες στη Βρετανία αν υπάρξει Grexit

cameron1_4

Η Βρετανία έχει προετοιμαστεί για να εμποδίσει κύμα Ελλήνων προσφύγων στην χώρα, σε περίπτωση Grexit.

Οπως αναφέρει ο Guardian «ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι διατεθειμένος να αγνοήσει την ιστορική υποχρέωση της Βρετανίας από τις συνθήκες της ΕΕ και να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα που θα εμποδίσει τους Έλληνες πολίτες από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι οι υπουργοί έχουν εξετάσει τις νομικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στη Βρετανία να στερήσει από τους Έλληνες πολίτες για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, εάν η κρίση στην Ευρωζώνη οδηγεί σε «πιέσεις και εντάσεις».

Σε μια ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα ενδεχόμενα».
Το χειρότερο δυνατό σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την φυγή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της οι οποίοι, επί του παρόντος, έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

 

«Θα ήμουν έτοιμος να πράξω ό,τι χρειαστεί για να κρατήσω τη χώρα μας ασφαλή, για να κρατήσω το τραπεζικό μας σύστημα ισχυρό, για να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Στο τέλος τέλος, ως πρωθυπουργός, αυτό είναι το κύριο καθήκον μου».
Οταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Κέιθ Βαζ αν θα περιόριζε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδέψουν στη Βρετανία, ο Κάμερος απάντησε ότι θα είναι προετοιμασμένος να ενεργοποιήσει αυτές τις εξουσίες.

«Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», είπε «αλλά, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, οι νομικές εξουσίες είναι διαθέσιμες. Θα πρέπει υπάρχει σχεδιασμός για τα απρόβλεπτα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα – υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο μας. Ωστόσο ελπίζω ότι αυτά δεν θα είναι απαραίτητα τελικά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το