Ελλάδα

Καλύτερος πανεπιστημιακός δάσκαλος για το 2019 ο Βασίλης Κάλφας του ΑΠΘ

Με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για το 2019 θα τιμηθεί ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κάλφας.
Το βραβείο θα απονείμει στον Βασίλη Κάλφα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Το έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσιος Τάσιος. Θα ακολουθήσει ομιλία του Βασίλη Κάλφα με θέμα: «Η φιλοσοφία ως μάθημα».
«Πολύ μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη χαρά. Ευχαριστώ την επιτροπή του βραβείου, αλλά και τους συναδέλφους και φοιτητές που με πρότειναν» δήλωσε ο κ. Κάλφας αμέσως μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του..

Το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας συνιστά τον μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο Βραβείο από το 1991 για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα μέλος της Επιτροπής αυτής.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε πως το βραβείο συνιστά αναγνώριση του επιστημονικού και ακαδημαϊκού του ήθους, της αφοσίωσής του στην πανεπιστημιακή διδασκαλία και της προσφοράς του στην επιστήμη.
«Είμαστε περήφανοι για την υψηλή διάκριση του Καθηγητή Βασιλείου Κάλφα. Το ΑΠΘ είναι στελεχωμένο με άρτιο επιστημονικό δυναμικό, αφοσιωμένο στην προαγωγή της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Το Αριστοτέλειο είναι το Πανεπιστήμιο της αριστείας, σε όλους τους τομείς, και αυτό πραγματώνεται καθημερινά χάρη στις εργώδεις προσπάθειες όλων των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Τα άπαντα του Αριστοτέλη

Ο Βασίλειος Κάλφας είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και την Ιστορία της Επιστήμης. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις Εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ διετέλεσε επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια του Πλάτωνα» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε θέματα ανθρωπιστικών επιστημών και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2017 με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης για τα Φυσικά του Αριστοτέλη (Εκδόσεις Νήσος, 2015). Έχει δημοσιεύσει 12 βιβλία και πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το