Τοπικά

Καλπάζει ο καρκίνος στη Μαγνησία – 240 νέα περιστατικά νεοπλασμάτων ετησίως στον Βόλο

Στα 5.500 ανέρχονται τα περιστατικά, που εξυπηρετεί τον χρόνο το Τμήμα Κλινικής Κυτταρολογίας του Νοσοκομείου Βόλου, που φέτος συμπληρώνει 31 χρόνια λειτουργίας.
Από αυτά, τα 240 αφορούν νέα περιστατικά νεοπλασμάτων και κακοηθειών με το 37,5% να αποτελεί ο καρκίνος του μαστού και το 31% ο καρκίνος του πνεύμονα.
Με τον σύγχρονο εξοπλισμό του, το εξειδικευμένο προσωπικό του και την υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων, το Τμήμα βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της άμεσης διαχείρισης των καταστάσεων, σε συνεργασία με όλους τους νευραλγικούς τομείς του Νοσοκομείου και εξυπηρετώντας πλήθος ασθενών.
Παράλληλα έχει κομβικό ρόλο στις προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ Παπ, για διάφορα είδη ασθενειών.

Η διευθύντρια του Τμήματος Κλινικής Κυτταρολογίας του Νοσοκομείου Βόλου κ. Σμαρούλα Διβάνη, που προσφέρει τις υπηρεσίες της αδιάλειπτα, από τότε που ιδρύθηκε το Τμήμα, ανέφερε πως «στο Κυτταρολογικό εξετάζονται περίπου 5.500 ασθενείς τον χρόνο. Μάλιστα τα 240 περίπου περιστατικά, δηλαδή το 4,4%, αφορούν νεοπλάσματα και κακοήθειες. Από τα περιστατικά του καρκίνου ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά στον μαστό, σε ένα ποσοστό 37,5% και ακολουθεί ο καρκίνος του πνεύμονα, σε ένα ποσοστό 31%, ενώ οι άλλες μορφές σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου, των ωοθηκών, του ουροποιητικού, θυρεοειδούς και άλλων».
Το Κυτταρολογικό Τμήμα διαθέτει δύο γιατρούς και δύο παρασκευάστριες-τεχνολόγοι, οι οποίες μεταξύ άλλων εκπονούν συνεχείς ερευνητικές εργασίες, οι οποίες παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το Τμήμα εξυπηρετεί τους ασθενείς του Νοσοκομείου, των εξωτερικών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και ασθενείς που αποστέλλονται από ιδιωτικά ιατρεία.

Πάνω από αριστερά, οι κ.κ. Βαρδούλη (κυτταρολόγος), Στάικου (τεχνολόγος), Διβάνη (κυτταρολόγος) και Ντίνου (τεχνολόγος).
Δίπλα μηχάνημα από τον χώρο του Κυτταρολογικού για τη διερεύνηση νεοπλασμάτων

Μάλιστα τα περιστατικά αυξάνονται κάθε χρόνο, με τις γιατρούς και τις παρασκευάστριες να εργάζονται και με θυσία προσωπικών ωρών.
«Ένα μεγάλο κομμάτι των εξετάσεων στο Τμήμα αφορά στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου», σημείωσε η κ. Διβάνη και συμπλήρωσε πως «γίνονται επίσης βιοψίες οργάνων, όπως του μαστού, ήπατος, των λεμφαδένων. Ακόμη διεξάγονται ταχείες εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, ώστε ο χειρουργός να συνεχίσει σωστά την επέμβαση. Μέσα στη δράση του Κυτταρολογικού είναι και η ταχεία ανοσοκυτταρολογική διερεύνηση των νεοπλασμάτων, που ανιχνεύονται, αλλά και οι προγνωστικοί δείκτες για διάφορα νεοπλάσματα, κυρίως του μαστού, για να γνωρίζει ο ογκολόγος, τι είδους φάρμακα θα δώσει. Παράλληλα πραγματοποιούνται εξετάσεις μοριακής βιολογίας, κάτι που συνηθίζεται σε μεγάλα Νοσοκομεία».
Για το τεστ Παπ η κ. Διβάνη δήλωσε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τις γυναίκες, για να υποβληθούν στον προληπτικό έλεγχο, αν και θα περίμενα να υπάρχει συμμετοχή και από τις γυναίκες των νεότερων ηλικιών, όπως κάτω των 40 ετών».

Νέα καινοτόμα μέθοδος
Μια ακόμη καινοτόμα μέθοδος, που θα εφαρμοστεί πολύ σύντομα στο Νοσοκομείο Βόλου, θα αφορά στην ανίχνευση του καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος.
Ειδικότερα, όπως τόνισε η κ. Διβάνη, «μέσα σε ένα με δύο μήνες, θα εφαρμοστεί στο Τμήμα Κλινικής Κυτταρολογίας μια καινοτόμα μέθοδος, για την ανίχνευση του καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος, που θα βρίσκει ακόμη και ένα κακοήθες κύτταρο. Αυτή η μέθοδος δεν εφαρμόζεται σε άλλο Νοσοκομείο. Και καταφέρνουμε να το εφαρμόσουμε σύντομα, καθώς εκτιμήθηκε η εργασία μας από το διοικητικό συμβούλιο. Ο καρκίνος του ουροποιητικού ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Βέβαια και τώρα γίνεται έλεγχος, αλλά σε δύο μήνες θα έχουμε μια επιπλέον εξέταση για το ουροποιητικό σύστημα».
Το Κυτταρολογικό έχει στραμμένο το βλέμμα και στην καινοτομία. «Προσπαθούμε ό,τι καινούριο υπάρχει, να το εφαρμόζουμε στο Τμήμα μας, προς όφελος των ασθενών. Έχουμε ένα πολύ σύγχρονο Τμήμα Κυτταρολογίας, με καινούριο εξοπλισμό και με προσωπικό που είναι ενημερωμένο και εξειδικευμένο, με όρεξη για δουλειά. Γι’ αυτό και παρά τα μεγάλο πλήθος των ετήσιων περιστατικών, καταφέρνουμε να τα αντιμετωπίζουμε όλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το